Svaki peti čovjek u braku ili vezi nije se imao odnose u prethodnom mjesecu, a sve je više njih koji u braku žive samo kao cimeri.

Užurban stil života prepun stresa, briga o bolesnim roditeljima ili rođenje djeteta neki su od razloga zanemarivanja seksualne strane odnosa, ali znatno veći problem predstavlja fizičko i emotivno udaljavanje partnera koje dovodi do nezainteresovanosti i želje za partnerom.

Predrasuda je da su muškarci ti kojima uvijek ili većinom nedostaje seksa u braku, brojne studije pokazuje kako intimni odnosi u jednakoj mjeri “uskraćuju” pripadnici oba pola. Bio loš, odličan ili pak onaj osrednji – seks je osnovna potreba ljudi. I dok neki lakše podnose apstinenciju, drugi jako teško podnose u “sušne dane” pa se ponašaju u neskladu sa svojim karakterom.

Još su drevni Grci za žene koje duže vrijeme apstiniraju govorili kako pate od histerije, a “histera” je latinski naziv za matericu. Vjerovalo se kako žene seksom dobijaju impuls zadovoljstva koji putuje od materice po cijelom organizmu, a u njegovom nedostatku pate svi organi.

Rezultat je nervozna žena, koja svoje frustracije “liječi na okolini”. I dok je to bila vladajuća teorija koja se kao histerija još u prošlom vijeku liječila vibratorima, stručnjaci danas govore o tome što se zaista događa u ženskom tijelu prilikom dužih faza apstinencije.

Kod žena u plodnoj fazi, odnosno od početka menstruacije do klimaksa, želja za seksom se pojačava i smanjuje u skladu sa danima menstrualnog ciklusa. Tokom ovulacije, obično sredinom ciklusa – potreba za seksom je najjača. Takođe, ona se nešto povećava u samim danima pred menstruaciju, a u to doba seks najviše “nedostaje”. Budući da se seksom stimuliše lučenje hormona sreće, psihički definitivno nedostaje taj “izduvni ventil”, ali posljedice na ženu nisu ništa jače nego one na muškarce, tvrde stručnjaci.

Naime, i dok je ženska masturbacija nekada bila tabu, brojna moderna istraživanja potvrđuju da se i žene olakšavaju na taj način, naročito u periodima apstinencije.

Iako je to generalno u nešto manjoj mjeri nego muškarci, svakako je česta pojava. Često se kaže da u dobrom odnosu seks ima ulogu od samo 10 odsto, dok u onom lošem ima 90 odsto – što je jedno od objašnjenja zašto su ljudi voljni ostati u lošim vezama, ili pak prekinuti dobre ako je seks nezadovoljavajući. Prosječan par u braku u prosjeku vodi ljubav jednom nedjeljno, ali svaki dvadeseti par u potpunosti apstinira od seksa, prenosi Blic Žena.

Izvor: Srpskainfo