Direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš i šef Odsjeka za budžet Grada Prijedora Aleksandar Petrović potpisali su ugovor o finansiranju projekta „Izgradnja i adaptacija javne rasvjete u gradu Prijedoru“, ukupne vrijednosti 15.000 maraka.

Ugovor je potpisan s ciljem podizanja bezbjednosnog ambijenta i zaštite stanovništva te će u skladu s tim biti osigurana javna rasvjeta u gradskim i prigradskim dijelovima Prijedora.

Sekretarijat svake godine priprema Program rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica i praćenja migracionih procesa kojim se raspoređuju sredstva odobrena budžetom Republike Srpske.

Čordaš je istakao da je Sekretarijat u ulozi koordinatora aktivnosti u oblasti migracija, te da stalno sarađuje s nadležnim institucijama koje se bave poslovima i pitanjima migracija, kao i s opštinama i gradovima Republike Srpske kako bi se pronašlo rješenje za povećan priliv i prisutnost migranata na ovim prostorima i očuvala bezbjednost i zaštita lokalnog stanovništva.

-Ovdje se posebno misli na predlaganje mjera Vladi Republike Srpske kako bi se postigao kontrolisan ulazak migranata u našu zemlju i suzbile nezakonite migracije, ali i na pružanje stručne i finansijske podrške jedinicama lokalne samouprave koje su pogođene migrantskom krizom što Sekretarijat kontinuirano radi. Ovo se naročito odnosi na posljednjih nekoliko godina u kojima je došlo do velikog priliva migranata, što nije zaobišlo ni našu zemlju iako mi uglavnom predstavljamo tranzitnu zonu ka Evropskoj uniji – rekao je on.

Izvor: Srpskainfo