Inkubatore i opremu za zbrinjavanje novorođenčadi, koji su nabavljeni sredstvima prikupljenim na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”, stigla je u prijedorsku bolnicu “Dr Mladen Stojanović”.

Direktor bolnice u Prijedoru dr Andrija Vukotić je rekao novinarima da je zahvaljujući akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u ovu zdravstvenu ustanovu stigao  novi transportni inkubator za vitalno ugroženu novorođenčad, jedan topli reanimacioni sto, dva perfuzora, jedan pulsni oksimetar i dva bebi kreveta.

“Donacija je od velikog značaja. Dugo godina se borim za bebi boks da se oprema u bebi boksu popuni i da mi imamo osnovne uslove za dalje funkcionisanje. Novi transportni inkubator će itekako biti značajan, imamo jedan koji je još u funkciji, ali je star 13 godina”, naveo je Vukotić.

Svjetlana Savić Stjepanović,  specijalista pedijatar  je istakla da topli reanimacioni sto odmah omogućuje zbrinjavanje novorođenčadi i ugrožene i neugrožene.

“Transportni inkubator će omogućiti da sva novorođenčad koja su životno ugrožena bez obzira na to da li su prijevremeno rođena, ili rođena u terminu sa određenim problemima mogu da se što brže, lakše,  bezbjednije i u  adekvatnijim uslovima transportuju do odgovarajućeg centra intenzivne njege u Banjaluci”, rekla je pedijatrica Savić Stjepanović.

Podsjetimo, sredstva za ove namjene prikupljena su u decembru prošle godine kada je održano donatorsko veče s ciljem nabavke transportnih inkubatora za porodilišta širom Srpske.

Izvor: kozarski