Ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan ocijenio je da je izjava njegovog federalnog kolege Rame Isaka da će predsjednik RS Milorad Dodik „biti lišen slobode ako Sud BiH to zatraži od federalne policije“ glupost.

arak kaže da je to samo još jedan pokušaj da se priključi hajci u jednoj kvazisudskoj, kvazitužilačkoj i kvazikrivičnoj farsi u kojoj neustavno smatra da sve što je ustavno postaje krivično djelo.

-Ovo je takav paradoks da je njega teško objasniti sa bilo kojeg aspekta. Dakle, ustavna nadležnost predsjednika Republike je krivično djelo. Šmit je „ulica“. Dakle, „ulica“ donosi neki papir koji je zakon, a onda institucije koje su neki raniji „šmitovi“ nametnuli – Sud i Tužilaštvo – rade po tom papiru i ustavno sude – rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

On je naveo da za Isakovu izjavu nije dovoljno samo reći da je glupost, jer kao ministar unutrašnjih poslova djeluje destabilizirajuće sa aspekta bezbjednosne situacije.

-Dvadeset osam godina se razbija ustavna pozicija Republike Srpske. Ovo je najeklatantniji i po njima, možda, posljednji udar na razbijanje posebnog oblika ustavnog uređenja i stvaranju bošnjačke BiH. BiH nije bošnjačka, ona je zajednička, složena, federalna država srpskog, hrvatskog i bošnjačkog konstitutivnog naroda – istakao je Karan.

On je dodao da Ustav BiH prepoznaje samo zaštitu tog elementa, srpskog, hrvatskog i bošnjačkog identiteta i u tom smislu predstavljanja konstitutivnog naroda i dva entiteta.

Karan je ponovio da se 28 godina pokušava to razbiti i napraviti unitarnu BiH, većinsku bošnjačku, u kojoj bi srpski i hrvatski narod bili multietničke kreature i ukras.

Autor: SRNA/Srpskainfo