Kalina Odicki, učenica prvog razreda Gimnazije ”Sveti Sava” i profesor istorije, Dejan Karlica tremu prilikom odgovaranja odlučili su da razbiju pjesmom. Pokazali su da u moru negativnih odnosa između profesora i učenika, postoje i oni prijateljski. Baš takve odnose razvijaju u ovoj školi kako bi godinama bili sve jači.

”Htio sam da opustim nju u tom momentu, da prevaziđe tu mentalnu malu blokadu koju je imala, kako bi pokazala sve ono što je bio rezultata njenog rada i učenja. Naravno, uz moju dozvolu to je i snimljeno. Kada sam vidio snimak pomislio sam da se u njemu nalazi šira i viša poruka, ne samo za Kalinu, za učenike mog odjeljenja, nego,  za sve učenike i svu djecu. Treba da se opuste, da izbjegnu pritisak koji nose na svojim plećima i da znaju da je škola mnogo više od ocjene, a da je život mnogo više od škole”, priča Karlica.

Učenici prvog razreda Gimnazije pričaju da su svi u ovoj školi jedna velika porodica. Sve je kažu, mnogo lakše, kad profesori imaju razumijevanja.

” Profesori, a i mi učenici trudimo se da budemo u dobrim odnosima i da ostvarimo drugarski kontakt. Uvijek kad odgovaram budem pod nekim nepotrebnim stresom, ali ta muzika je sastavni dio mog života i pomaže mi da se opustim”, priča Kalina Odicki.

Ocjena nije samo određeno znanje i to je ono što profesori ove prijedorske škole svakodnevno pričaju učenicima. Ukazuju im na ljepotu života koja im tek slijedi.

”U  Gimnaziji moje kolege i ja nastojimo da primjenimo kao pedagoški normativ sve ono što je pokazao ovaj video, a to je drugarstvo i učenje kroz ljubav”, dodaje Karlica.

Učenici i profesori Gimnazije ”Sveti Sava” Prijedor mogu da budu dobar primjer i svim ostalima đacima i učiteljima kako u našem gradu, tako i ostalim gradovima širom svijeta.

Izvor: kozarski