Legendarni pjevač Toma Zdravković preminuo je 30. septembra 1991. godine, dok se prethodno 17 godina borio sa rakom prostate.

Detalji iz njegovog privatnog života i kariejre prepričavaju se i dan danas, a u intervjuu koji je dao dvije godine pred smrt otvorio je dušu o svemu.

U to vrijeme, inače, porodica je tek oko godinu i po živjela u svom novom stanu na Banovom brdu, koji je još bio u izgradnji, prenosi dalje Index. Stari stan na Julinom brdu dali su za novi i doplatili razliku u kvadraturi. Nisu htjeli da napuste ovaj dio grada – navikli su na njega, sviđao im se zbog svježeg vazduha, blizine šume, sportskog centra, te bazena. S druge strane, ni njihov strogi centar nije tako daleko.

Tih dana u posjetu tročlanoj porodici došla je bila Tomina rođaka Mira iz Negotina, koja je kod njih provela godišnji odmor. Ona je bila ta koja je sedmoj sili onda otvorila vrata, a onda se začuo pospani glas domaćina: „Mora da su opet novinari!“ Istog dana Toma je već dao nekoliko intervjua.

Zdravkovići su, pak, imali sreće – u njihovom stanu nije bilo „visoke vlage”, ali je zato podrum podsjećao na uličnu fontanu. Supruga Gordana rođena je u Velikom Crniću kod Lazarevca. Sa šesnaest godina odlazi u Kanadu, gde završava frizerski zanat. Otvorila je salon u Torontu koji je radio nekoliko godina.

 

Krajem 1974. Toma je stigao i tamo. Upoznali su se u baru, a Goca je bila Tomin „navijač” prije odlaska iz Jugoslavije. Ljubav na prvi pogled ubrzo je krunisana brakom.

Toma se teško razbolio

Ljekari su mu rekli da ima rak i da će mu ostati samo nekoliko mjeseci života. Na sreću, pogriješili su. Tomova bolest ne može da se izliječi uzimanjem ljekova jer je u pitanju neka vrsta tumora koji se pojavljuje i nestaje, pa često mora da ide u bolnicu na preglede.

– Osjećam se tako i nikako. Pred Novu godinu mi je pozlilo, morao sam da legnem.

Pa treba neko vrijeme da me „zategne”. Veoma dosadna bolest! – kazao je akonto toga on, prenosili su mediji.

Toma je u kući otac i muž, a njegove želje na prvom su mjestu jer Goca i Saša imaju razumijevanja za estradni posao. Gocin posao domaćice nije težak, iako očekuje da uskoro otvori frizerski salon u centru Beograda. Samo da sredi papire. Ona ne svira nijedan instrument, ne peva, ali voli da sluša dobru muziku.

Supruga Tome Zdravkovića na njegovom grobu
FOTO: ZORAN ILIĆ / RINGIER

Samo ne voli pankere. Ne voli publicitet ili slikanje za novine. Međutim shvata da je i to deo Tomovog posla. Kaže da nije ljubomorna, iako se u Tomovim pjesmama često pominju ženska imena. A kako Toma ocjenjuje žene?

– To su babaroge! Samo, one su uvijek aktuelne i predstavljaju vječnu i nepresušnu temu. Na novoj ploči, začudo, nema nijednog ženskog imena. Mislim da mi se to prvi put desilo. Vjerovatno su i one u krizi?!

Posljednju i ovu ploču Toma Zdravković je snimio u Sarajevu. Odlazi tamo da bi se odvojio od svega i svakoga i napravio sebi dobru radnu atmosferu. Glas peva (kada ne snima) kod svog druga Kića, koji vodi pansion „8”.

– Imam trideset i kusur godina staža, ali ne razmišljam o penziji. Samo čekam da me zamijene – u šali je rekao Toma sa širokim osmijehom na licu.

– Dok mogu, pjevaću!

Razgovor sa Zdravkovićem često se prekida jer je domaćin želeo da čuje najnovije vijesti iz zemlje i svijeta. Mnogo je bilo događaja i on ih je rado komentarisao.

– Sve što se ovde dešava, za običnog čovjeka je nada da će biti bolje. Iskreno vjerujem u to. Morate da sjednete i dobro razmislite o svemu, pretrpite šta je potrebno.

FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER

Cijeli život sam bio nezadovoljan. Sada sam se i ja uozbiljio. To nešto znači! Situacija me je natjerala da to uradim. Neka ovo bude savjet drugima da je dosta šale, mora se raditi ozbiljno. Mislim da su radnici prvo shvatili šta je u njihovoj moći. Smjenjuju se, bore, trude…

Zdravković je, sa druge strane, mnogo volio da prati fudbal, a navijao je za Crvenu zvezdu. Posebno je uživao dok bi ga ukućani češkali, kad bi gledao neki dobar film; a nedosanjani san bila mu je gluma. Pojavio se u TV serijama „Doktorka na selu” i „Balkan ekspres” (kao i na filmu), a u mladosti je glumio u predstavi „Zona Zamfirova”.

Izvor: Srpskainfo