Grad Prijedor planira da 2024.godina bude godina u kojoj će, pored ranije najavljenih rekordnih ulaganja u sport, značajna sredstva izdvojiti i za obrazovanje i kulturu.

Tako su u planiranju sredstava za obrazovanje urađene sve pripremne radnje i istraživanja koja se odnose na učenike od 5-9. razreda osnovne škole  i broj potrebnih udžbenika za narednu školsku godinu  te očekujemo da će stavka  u budžetu za 2024.godinu koja se odnosi na obrazovanje biti uvećana za 610.000 KM . To znači da bi  svi osnovci  u Prijedoru u narednoj školskoj godini imali besplatne udžbenike. Podsjećamo da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske  finansira nabavku udžbenika za učenike od 1-4.razreda.

Pored toga, Grad Prijedor se ponosi prestižnim kulturnim manifestacijama i ustanovama kulture gdje se ti događaji organizuju.  U narednoj godini predviđeno je povećanje ulaganja i u ovoj oblasti .

Posebno ističemo, izdavačku djelatnost Književnih susreta kojom se može pohvaliti malo koja lokalna zajednica, a koja već broji 14 prestižnih izdanja eminentnih imena srpske književnosti.To je jasan rezultat kvalitetnog rada na promociji jedne od najdugovječnijih manifestacija na ovim prostorima „Književnih susreta na Kozari“  gdje je za 2024.godinu planirana izdavanje Monografije o akademiku  Sretenu Stojanoviću, jednom od  najvećih  umjetnika sa ovih prostora, saopštio je gradonačelnik Slobodan Javor.

prijedor24h