Služba za poslove sa strancima BiH, kao dio vlasti, jasno se izjasnila da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i da samim tim nije mogao mijenjati Krivični zakon BiH, rekao je pravnik Ognjen Tadić.

– Kada sve sagledamo jasno je da je sve oko Kristijana Šmita gomila laži i prevara kojima se pokušava uzurpirati funkcija visokog predstavnika uprkos činjenici da ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN – naveo je Tadić.

Naveo je i važne argumente nakon izjave direktora Službe za poslove za strane Siniše Lakete da Šmit nije imenovan adekvatnom rezolucijom UN i samim tim nije visoki predstavnik.

– Šmit nije visoki predstavnik za BiH i nije mogao donijeti izmjene Krivičnog zakona BiH. Šmit evidentiran je kao njemački diplomata, iako nije član njemačke diplomatske misije u BiH. Njegova legitimacija je nezakonita, pa treba krivično goniti one koji su mu je izdali. Šta onda znači nedavno saopštenje njemačke Ambasade u kome tvrde da Šmit nije akreditovan od strane njemačke ambasade, nego od strane nekoga iz OHR-a? Laž ili istina? – naveo je Tadić.

Tadić objašnjava da Šmit ne može biti imenovan za diplomatu sa namjerom da bude privilegovan u odnosu na domaće građane ili im nadređen, a niti jedan domaći građanin sam po sebi ne može donositi zakone.

– To što bi se Šmit u vršenju krivičnog djela napad na ustavni poredak BiH i slično pozvao na imunitet ne znači da mu Njemačka ne može uskratiti taj imunitet ili da mu Njemačka ne može suditi za to krivično djelo. Ako to Njemačka neće onda je u sukobu sa BiH – pojašnjava Tadić.

Isitče da se Šmit ne smije miješati u unutrašnje odnose u BiH, inače krši Bečku konvenciju.

– Ovo znači da se Njemačka može odreći sudskog imuniteta u odnosu na Šmita, a ako neće, onda ona preko Šmita vrši napad na ustavni poredak BiH. To treba tretirati kao pitanje: “Da li Njemačka, ako bude štitila Šmita, podržava napad na ustavni poredak BiH? – naveo je Tadić.

Izvor: RTRS