Očekivali smo bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora i zeleno svjetlo da, bez obzira na sve nesigurnosti u vezi sa budućnosti EU i proširenjem, krenemo s pravim poslom organizovanja i vođenja pregovora, istakao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući preporuku Evropske komisije za započinjanje pregovora sa BiH kada budu ispunjeni neophodni uslovi, odnosno kada bude dostignut određen stepen usaglašavanja sa EU kriterijumom.

– Drago mi je da EU opet nije propustila šansu da propusti šansu. Prije svega, očekivali smo bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora i zeleno svjetlo da, bez obzira na sve nesigurnosti u vezi sa budućnosti EU i proširenjem, krenemo s pravim poslom organizovanja i vođenja pregovora. Ali razumijem i Evropsku komisiju, koja se zadnjih sedmica našla pod takvim pritiskom i udarom od strane onih koji su protiv dejtonske BiH i svega što mi radimo – naveo je Dodik na društvenim mrežama.

On je naveo da EU sada traži dodatni napredak.

– Vidjećemo šta tačno, ali i Republika Srpska i ja smo spremni i voljni da do toga dođe. Mi razumijemo da Evropska komisija zalaganjem za vladavinu prava smatra da, u skladu s jednim od četrnaest prioriteta, ove mjere znače automatski prestanak međunarodnog intervencionizma, odlazak OHR-a i lažnog visokog predstavnika i odlazak stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Ako je ovo cilj Evropske komisije, onda smo na istom putu. Ako nije, onda su jasne spekulacije i tako visokog tijela i potvrda lažnog zalaganja za suverenitet BiH – istakao je Dodik.

Dodik je poručio da nema suvereniteta tamo gdje stranci upravljaju.

– Pozdravljam usvajanje Plana za rast, u interesu je i EU da rastom podrži finansijski i na svaki drugi način. I tu očekujemo detalje, naročito u vezi s uslovljavanjem koje se spominje u tom dokumentu, ali i tu smo spremni da radimo i razgovaramo – naglasio je on.

Dodik je na kraju poručio: “Vratite suverenitet BiH, povucite lažnog Šmita i sudije strance u Ustavnom sudu BiH. Onda ćemo vam vjerovati”.

Autor: RTRS