Poslanik u njemačkom Bundestagu Žaklin Nastić poručila je da Njemačka i druge zemlje gaze Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN i da, umjesto da idu ka deeskalaciji, podržavaju rasističku politiku Prištine, čiji je cilj stvaranje “velike Albanije”.

Nastićeva je ocijenila da je situacija na Kosmetu ekstremno teška, posebno nakon događaja u Banjskoj, naglasivši da je “postojao razlog zbog kojeg je moglo doći do toga”.

– Mnoge države, nažalost, uključujući i Njemačku, taj događaj koriste protiv Srbije, i ne uzimaju u obzir kako je došlo do toga. To je za žaljenje. Kada čujem iz Prištine da su mjesecima znali da se takve aktivnosti pripremaju, moram da pitam zašto nisu blagovremeno nešto učinili da to spriječe – rekla je Nastićeva za Kosovo onlajn.

Ona je navela da bi međunarodna zajednica i njemačka Vlada trebalo da zatraže da Priština prestane sa eskalacijom, umjesto da traži u svemu krivca u Srbiji.

Na konstataciju da Njemačka najviše želi da se pitanje Kosmeta riješi kroz priznanje, Nestićeva je rekla da ne dijeli mišljenje njemačke Vlade.

– Kosovo je uz kršenje međunarodnog prava i uz pomoć NATO-a otcijepljeno od Srbije. Sada, kada imamo rat u Ukrajini, Njemačka se stalno poziva na poštovanje međunarodnog prava. To međunarodno pravo mora da važi za sve, a tako i za teritorijalni intergritet i suverenitet Srbije – rekla je Nastićeva.

Ona je navela da je prilikom posjete Kosovu i Metohiji tamo vidjela samo albanske zastave.

– Morala sam da pitam kada postoji Kosovo zašto je onda Albanija svuda prisutna, kao i narativ velike Albanije?. Za žaljenje je što njemačka Vlada podržava takvu politiku. Nikada nisam priznala nezavisnost Kosova i uvijek sam osuđivala Njemačku što je to učinila, jer je time prekršila međunarodno pravo – konstatovala je Nastićeva.

Autor: SRNA/RTRS