Prije četiri godine, potpuno funkcionalna WC šolja od 18-karatnog zlata, umjetničko djelo koje prema porocjeni vrijedi 5,9 miliona dolara, ukradena je sa umjetničke izložbe u Blenim palati, u Engleskoj, rodnom mjestu Vinstona Čerčila.

Prije nekoliko dana Kraljevska istražna služba Britanije saopštila je da je odobrila podizanje optužnice protiv četiri muškarca, stara između 35 i 39 godina, zbog krađe toaleta umjetničkog dela italijanskog konceptualnog umjetnika Mauricija Katelana, pod nazivom „Amerika“, koje je bilo izloženo u palati u Oksfordširu, piše „Njujork tajms“.

Oni su optuženi za provalu i kovanje zavjere da se imovina stečena krivičnim djelom prenosi dalje, a pojaviće se na sudu u Oksfordu 28. novembra u prvoj fazi potencijalno dugog krivičnog postupka.

Šolja vrijedna 5, 9 miliona

Toalet, koji je procijenjen na oko 5,9 miliona dolara (4,8 miliona funti), dospio je na naslovne strane širom svijeta mnogo prije krađe. Godine 2016. Mauricio Katelan je eksponat „Amerika“, koji je nastao kao vid satire na prekomjerno bogaćenje, postavio u Muzej Solomona R. Gugenhajma u Njujorku, gdje je postao senzacija na društvenim mrežama, a posjetioci su stajali u redu da ga posjete.

U septembru 2019. postavljen je kao dio izložbe Katelanovih radova u Blenim palati, veličanstvenom domu Čerčilove porodice. Pošto je toalet bio povezan sa kanalizacijom palate, njegovo uklanjanje je izazvalo značajnu štetu i poplavu u zdanju iz 18. veka koje je na Uneskovoj listi zaštićene svjetske baštine.

Ubrzo nakon pljačke umjetnik Katelan je za „Njujork tajms“ rekao da je njegova prva reakcija kad je čuo da je zlatni toalet ukraden bila da je to šala. „Ko je toliko glup da ukrade toalet?“, rekao je, a zatim dodao: „Na trenutak sam zaboravio da je napravljen od zlata“.

– Iako bi neki od onih koji stoje iza provale uskoro mogli da osjete talas pravde, vlasti sumnjaju da će skulptura ikada biti vraćena. Metju Barber, komesar policijske stanice u Londonu, rekao je 2021. da bi „povratak toaleta bio izazov“. „Ako imate toliku količinu zlata, vjerovatno je da ćete ga pretopiti. Bilo bi sjajno ako bismo mogli da vratimo toalet, ali nisam uvjeren da je u istom obliku kao što je bio”.

Svojevremeno, eksponat zlatni toalet je u potpunosti funkcionisao, a posjetioci izložbe čak su mogli da zakažu tri minuta njegovog korišćenja, piše Blic.

Izvor: Srpskainfo