Plank je jedna od najizazovnijih vježi jer aktivira mišiće cijelog tijela.

Ako je budete radili svaki dan, ojačaćete tijelo i osloboditi se viška kilograma.

Budite hrabri i prihvatite plank izazov u trajanju od 28 dana.

Ova izazov podrazumijeva izvođenje jedne vježbe u trajanju najviše do 240 sekundi. Iako zvuči veoma jednostavno, ova vježba se smatra najnapornijom jer aktivira sve mišiće u tijelu.

Šta je plak? Svako veče uradite plank tokom 5 dana, a šesti dan odmarajte. Svako veče povećavajte vrijeme provedeno u planku. Šablon treba da izgleda ovako:

DAN 1-3: 20 sekundi

DAN 5: 40 sekundi

DAN 7-8: 45 sekundi

DAN 9 -11: 60 sekundi

DAN 12: 90 sekundi

DAN 14 – 16: 90 sekundi

DAN 16 -18: 150 sekundi

DAN 20 – 23: 150 sekundi

DAN 23 -24: 180 sekundi

DAN 26 – 27: 240 sekundi

DAN 28: Dok ne padneš

Kako se izvodi vježba?

Laktovim se oslonite na zemlju, noge pravo, linija leđa pravo, stopala u širini kukova. To je položaj kao da se spremate da odradite sklek, ali se oslonite na zemlju podlakticama. Zadržite se u tom položaju po planu za određen dan. Ukoliko vam je naporno možete da se blago podižete na ruke, pa opet spuštate kako biste izdržali određeno vrijeme.

Plank sa strane će aktivirati bočne mišiće. Oslonite se na jednu ruku, dok je druga ruka opružena na kuku ili podignuta visoko prema plafonu. Noge treba da vam budu oslonjene jedna na drugu.

Istu vježbu uradite i s druge strane, piše Stil.

Najvažnije je što za ovu vježbu ne morate da idete u teretanu, ne treba vam specijalna oprema i priprema. Sve što vam je potrebno je volja i istrajnost tokom 28 dana. Da li prihvatate izazov?

Izvor: Srpskainfo