Kompanija ArcelorMittal zadala je težak udarac poslovanju Željeznica Republike Srpske i rudnika ArcelorMittala u Prijedoru, a budućnost radnika u ovim kompanijama je neizvjesna. Uz to i Zeničani bi se mogli smrzavati, zbog obustave rada toplane.

Kapacitet proizvodnje u Željezari ArcelorMittala u Zenici je smanjen, smanjena je potreba za rudom, a šta će biti na kraju niko ne zna.

Očigledno čelnici ArcelorMittala nisu razmišljali o građanima Prijedora i Zenice, među kojima su i radnici ove kompanije, ali i drugih firmi kao što su Željeznice Republike Srpske, kada su donosili poslovne odluke.

Obustava proizvodnje?

Naime, ArcelorMittal je odlučio, prema saznanjima portala Klix, da proizvodnju obustavi u Hamburgu, Gentu i Bremenu, najvjerovatnije, do Nove godine. Samim tim, kako nisu imali potrebe za rudom koja je transportovana sistemom Željeznica RS iz prijedorskog ArcelorMittala u Zenicu, sve je stalo.

Razlog se krije u pokušaju stvaranja krize čelika na tržištu u posljednjem kvartalu 2023. godine, čime bi došlo do povećane potražnje, ali i opravdanosti povećana cijena proizvoda.

– Sve što se dešava u Zenici reflektuje se na Prijedor. Imamo situaciju da se trebaju donijeti strateške odluke kako sumirati negativne posljedice koje su nas zadesile. Ne okrivljujemo Zenicu već rukovodstvo Mittala koje nas je dovelo do ovoga – kaže sagovornik Klix u Prijedoru.

Dodaje da su ovi strateški potezi povezani očigledno s vrhom kompanije, kako bi se digla cijena čelika za 20 do 30 posto.

FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

– S obzirom na to da je najavljen generalni štrajk u Zenici vjerovatno je plan da se iskoristiti da bi okrivili radnike i sindikat i da su oni uzročnici ove situacije – navodi ovaj sagovornik.

On ističe da se godinama upozoravalo na stanje Koksare u Zenici, ali da je sistem stranog kapitala takav da samo ide ka profitu. Postoje određene informacije i da je Koksara pred gašenjem. Sve ovo prema mišljenjima sagovornika vodi ka ideji proizvodnje “zelenog čelika” koji bi u konačnici smanjio broj radnika potrebnih za rad u Zenici, ali i ugasio prijedorske rudnike. To, kako tvrde, traži i Evropa.

Sve su ovo scenariji od kojeg strahuju radnici ArcelorMittala u Zenici i Prijedoru, a indirektno ispaštaju i radnici Željeznica Republike Srpske koji 40 posto ukupnih godišnjih prihoda prometuju na relaciji Prijedor – Zenica. ArcelorMittal je najveći poslovni partner ŽRS. Na temelju te saradnje kompanija ostvaruje najveće prihode, sve ostalo je minorno.

-Zbog prekida transporta željezne rude iz Omarske za Zenicu, radnici su raspoređeni na korištenje slobodnog vremena. Do sada su na radnom mjestu bila dva nadzornika, a sada će biti jedan, drugi će koristiti odrađene sate”, rekli su radnici “Željeznica” za medije.

S druge strane građani Zenice svake godine imaju problem s grijanjem iz najmodernije toplane koja je predstavljena kao kapitalni projekt i stabilni način grijanja. Na njen rad utiče i rad pogona ArcelorMittala Zenica, koji za grijanje grada isporučuje koksni plin, a kojeg nema bez Koksare.

Iz BH-Gasa kažu da ni Toplane Zenica ni Zenica gas nisu naručioci gasa koji bi mogao biti alternativni način za zagrijavanje umjesto koksnog plina.

Uprkos medijskim natpisima proteklih dana iz kompanije ArcelorMittal se nisu oglašavali.

Izvor: Srpskainfo