Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da svakom svojom aktivnošću “Trojka” sve više pokazuje da već živimo u dvije države, a ostalo su formalnosti i pitanje je dana kada će se i to desiti.

Svojim lažima na račun Republike Srpske i prikrivanjem radikalnih militantnih grupa za čije postojanje i svjetska javnost zna, pokazuju da nemaju volju da se to pitanje riješi, te tako negirajući opasnost i probleme koji postoje postaju ključna prijetnja za bezbjednost svih stanovnika u BiH rekao je Dodik.

Činjenica je da niko nije reagovao na skandaloznu prijetnju iranskog amabasadora da će kao i prije 30 godina “pohitati” u pomoć, ako se pojavi problem za BiH, rekao je Dodik, pokazuje njihovo licemjerje.

– S druge strane šalju pisma o navodnom malignom ruskom uticaju i to neko treba da podrži, a zna se kakva je uloga Irana bila i kakva se uloga u dijelu radikalnih bošnjačkih struktura priželjkuje i dalje – naglasio je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše pismo koje su uputili poslanici i delegati “Trojke” institucijama EU i SAD.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je evidentno da su u nedostatku ideja pozvali i cijelu međunarodu zajednicu da zaštiti neustavni Sud i Tužilaštvo BiH i tako još jednom pokazali da žele da utiču na politički proces koji se vodi protiv institucija Srpske i njega kao predsjednika Republike, te šta je stvarna zamisao tog pravnog cirkusa. On je naglasio da je jasno da je Milorad Dodik jedino prijetnja njihovom unitarizmu i ničemu drugom.

Dodik je poručio političkim muslimanima koji pričaju o multietničnosti da prvo pitaju Srbe i Hrvate koji žive u Sarajevu kako zapravo ta multietničnost izgleda iz njihovog ugla.

On kaže da Rusija traži poštivanje teritorijalnog integriteta BiH i uvažava činjenicu da strane u BiH treba da se dogovaraju, bez prisustva stranaca i to je ruski zvanični stav.

– Nema nikakvih podzemnih aktivnosti, te da su podzemne aktivnosti samo u vašim glavama – poručio je Dodik i dodao da vidi da se opet drže svoje “lijepe dječje pjesmice” o secesiji.

– Nikakav plan o secesiji nema, ali ćemo prihvatiti vaše priče o tome kako ćete napraviti unitarnu BiH, to sigurno nećemo. Jedna od varijanti da vam se suprotstavimo jeste da se mirno raziđemo. To je nešto što će se desiti i vi to savršeno dobro znate. Zato ste ovako nervozni i zato plasirate priču o tome da su jedan čovjek i jedna partija nešto krivi, a vi ste bajni, bajna ponuda svima. Je l’ da? – rekao je Dodik.

Izvor: Srpskainfo