U Gradskoj čitaonici u Prijedoru, predstavljena je knjiga “Otimanje od zaborava”, autora Mladena Vučkovca. Riječ je o monografiji u kojoj se nalaze podaci o stradanju djece tokom Drugog svjetskog rata.

Knjiga “Otimanje od zaborava” sadrži pisani arhiv o stradanju djece na području Prijedora, logora Јasenovac i NDH.

– Ona sadrži, osim statističkih podataka, i događaje, najbolnije i najtragičnije dimenzije stradanja, a znamo da je najteže bilo djeci u logorima koja su masovno stradala – istakao je Vučkovac.

On je preživio Kozarsku ofanzivu. Kao prosvjetni radnik, zalagao se da se istina o zločinima i stradanju nikad ne zaboravi.

– Cilj mi je bio da otkrijemo pravu istinu o tim zločinima, jer ćutati i kriti zločin je isto zločin nad zločinom. Smatram da se u prethodnom periodu nije puno pisalo i pričalo o stradanju srpskog naroda – dodao je Vučkovac.

Knjiga je izabrana na Konkursu za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca s područja prijedorske regije, koji raspisuje Narodna bibloteka “Ćirilo i Metodije”.

– Planiramo za 12. decembar promociju knjige o Silvani Armenulić. Davor Vidaković je autor te monografije. To će biti jedno kulturno-muzičko dešavanje u okviru “Prijedorske zime” – rekla je Vedrana Tošić, bibliotekarka u Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” u  Prijedoru.

Predstavljanju monografije “Otimanje od zaborava” prisustvovali su i članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Prijedora.

Autor: RTRS