Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici slave danas praznik Svetog arhangela Mihaila poznatijeg kao Aranđelovdan, koja je druga najčešća slava u Srbiji, odmah poslije Svetog Nikole.

Aranđelovdan je bio krsna slava Nemanjića (slavili su ga Stefan Nemanja, car Dušan..), a danas je Sveti arhangel Mihailo baš njihov zaštitnik.

Kako se prenosi u narodnoj poeziji car Dušan slavio je je Svetog arhangela Mihaila tako što je uvijek dočekivao goste stojeći, dok mu je anđeo stajao na ramenu. Jedne godine da li zbog umora ili nemarnosti, prevario se pa je sjeo, a anđeo se naljutio, udario ga krilom i odletio. Predanje kaže da je car nakon toga mjesecima pokušavao da se umilostivi Arhangelu Mihailu.

U crkvenom predanju, Arhangel Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i njegovo ime po crkvenom tumačenju označava onog koji je kao Bog. Na grčkom jeziku riječ “arhi” znači glavni, prvi, dok riječ “angelos” označava vjesnika, anđela. Arhangel Mihailo je na ikoni predstavljen kao borac, sa mačem ili kopljem u ruci.

Narodno vjerovanje kaže da se prema vremenskim uslovima danas može odrediti kakva će biti godina. Kakvo je vrijeme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća.

Običaji koji se vezuju za veliki praznik, nalažu sljedeće:

“Obavezno idite u crkvu i zapalite svijeću. Molite se svom anđelu. Na ovaj dan tražite od anđela da ispuni vašu najdublju i najvažniju želju. Otvorite dušu i srce, dijelite radosti i tugu i na kraju se zahvalite. Nebo se, kako se kaže, otvara za molitve”.

Za Aranđelovdan se vezuju brojna vjerovanja odnosno običaji među kojima je i onaj da se za ovaj praznik ne sprema žito jer se Arhangel Mihailo smatra živim svetiteljem.

Patrijar Pavle je govorio da se to obavezno mora raditi.

– Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živjeli i koji žive u vjeri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav – Bog je Bog živih, a ne mrtvih – objasnio je.

Aranđelovdan je i slava Saborne crkve u Beogradu, piše Kurir.

Vjeruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka kako bi nevjernike usmjerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao.

U nekim krajevima Srbije Arhangela Mihaila smatraju i zaštitnikom stočara.

Izvor: Srpskainfo