Sindikalna organizacija kompanije “Arselor Mital Prijedor” pregovara sa rukovodstvom firme o najboljem mogućem rješenju za više od 600 radnika koji nisu radno angažovani, izjavio je predsjednik ove organizacije Dario Antonić.

On je naveo da se sindikat jutros sastao sa generalnim direktorom i menadžerskim timom, a da je za sutra dogovoren sastanak prijedorskih i zeničkih sindikalaca u Zenici. Antonić je rekao novinarima u Prijedoru da sindikat traži daleko veća prava za radnike za vrijeme njihove neangažovanosti nego što omogućavaju zakon i interni akti firme, budući da je za vrijeme čekanja propisano 55 odsto plate, a da je u junu, kada je jedan broj radnika bio na čekanju, prijedorski rudnik isplaćivao 80 odsto plate.

-Dogovorili smo i produženje pojedinačnog kolektivnog ugovora do kraja prvog kvartala 2024. godine, a koji ističe 17. decembra ove godine, što znači da smo zadržali dostignuta prava, a u Zenici je upravo i nastao problem jer je njihov pojedinačni kolektivni ugovor vrijedio do maja, a novi nije ispregovaran – dodao je Antonić. On je rekao da je najveća bojazan neizvjesnost koliko dugo može trajati ova situacija, kao i da će nedonošenje dugoročnih odluka doprinijeti tome da radnici napuštaju firmu.

ARCELOR MITAL RUDNIK I RADNICI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske Saša Kukolj rekao je da se Konfederacija sindikata Republike Srpske odlučila obratiti Vladi Republike Srpske i da je interes Vlade da se uključi u rješavanje ovog problema, podsjećajući da samo “Arselor Mital Prijedor” mjesečno plaća 680.000 KM poreza i doprinosa za radnike.

-Ovo je vrijeme kad su ljudi primorani da rade dodatne poslove i kad imaju punu platu – dodao je Kukolj.

Kompanija “Arselor Mital Prijedor” saopštila je prije dva dana da je bila primorana da privremeno obustavi proces rada budući da joj je jedini kupac “Arselor Mital Zenica” koji je prethodno obustavio proizvodnju zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.

Autor: SRNA/Srpskainfo