Tužilaštvo BiH, u najkraćem roku, uzeće iskaz ministra odbrane Zukana Heleza o njegovim tvrdnjama da u Srpskoj navodno postoje kampovi za obuku pravojnih formacija, potvrđeno je u Tužilaštvu za našu televiziju. U Srpskoj, kažu, svima je jasna Helezova namjera da ovim skrene pažnju sa činjenice da je BiH utočište islamskih terorističkih grupa.

Predsjednik Republike Milorad Dodik kaže da Srpska ostaje stabilna, uprkos muslimanskim lobistima i bjelosvjetskim mešetarima poput britanske parlamentarke Ališe Kerns, koji šireći laži o Srpskoj, priželjkuju sukobe u BiH. Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović traži da Predsjedništvo već u ponedeljak razmatra informaciju o Helezovim tvrrdnjama, a od bezbjednosnih agencija činjenice.

Ako je vjerovati Zukanu Helezu, mladi Srbi i Rusi u kampovima na prostoru Rogatice i planine Maglić vježbaju s oružjem. Vojna obuka tvrdi Helez “kamuflirana” je vježbama policijskih snaga Republike Srpske. Ne otkriva ko je izvor senzacionalističkih tvrdnji, ali je uvjeren da paravojne snage lako mogu biti eliminisane.

– U Republici Srpskoj nema paravojski, parapolicije, ima samo MUP Srpske koje djeluje u okviru svojih zacrtanih planova. Ne znam da li se Helezu učinile te paravojske, možda on misli na jedinice od EUFOR-a koji je dosta aktivan u novembru – ističe ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

Poznavaoci obavještajno-medijskog djelovanja u istupu Zukana Heleza prepoznaju “prste” britanske službe. Nije slučajno britanska parlamentarka Ališa Kerns odmah izrazila zabrinutost zbog Helezovih tvrdnji o navodnim vojnim kampovima u Srpskoj. Dodik kaže da Keršova ima zadatak da napada Srbe.

– Poznato je i u javnosti dokumentovano čime se sve ova gospođa bavi i kako kroz paraobavještajno djelovanje i sumnjive aktivnosti zarađuje ogromne sume novca. Njena uloga u raspirivanju tenzija i plasiranja dezinformacija kada je riječ o Kosovu i Metohiji je opasna i destrutktivna jednako kao i njeno uplitanje u unutrašnja pitanja u BiH. Oni koji je plaćaju i daju silni novac za te poslove treba da znaju da tako samo ruše BiH – navodi Dodik.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović zatražila je da Predsjedništvo u ponedeljak razmatra informaciju o Helezovim medijskim navodima. Od OBA, SIPA i MUP-a Srpske traži da utvrde činjenice i o tome obavjeste Predsjedništvo.

– Helez je takođe rekao da ljude u kampovima obučavaju instruktori iz Ruske Federacije a da se te aktivnosti sprovode pod pokroviteljstvom MUP-a RS. Budući da su navedene informacije izazvale uznemirenje javnosti a koje se nadovezuju na informacije stranih obavještajnih službi o postojanju terorističkih ćelija na prostoru BiH smatram apsolutno opravdanim i neophodnim da Predsjedništvo zatraži infomraciju od nadležnih institucija a i od ministra, koji je sporne kvalifikacije iznio u javnost – ističe Cvijanović.

Fotografije navodnih vojnih kampova Helez nije objavio, a obećao je. Izvjesno je da će Tužilaštvu BiH morati da podastre dokaze za ozbiljne optužbe na račun Republike Srpske, odnosno Rogatice i Foče. Ili da podnese ostavku.

– Odavno za Rogaticu nije nešto ružnije kazano sa nivoa ministra odbrane. Odgovorno tvrdim da od takve priče nema ništa, to je jedna iskonstruisana laž, nanosi veliku štetu i samoj Rogatici – ističe načelnik Rogatice Milorad Јagodić.

Navodne “ratne” igre Srba u okolini Rogatice zapravo služe za odvraćanje pažnje od stvarne opasnosti, a to je ozbiljan teroristički potencijal sa islamskim predznakom u BiH na šta su u pismu evropskom parlamentu i američkom kongresu upozorili poslanici i delegati iz Srpske u bh parlamentu.

– Daj neka dođe pa da idemo skupa pa da mi pokaže gdje se to nalazi, ja zaista ne znam, ma to je čista laž, izmišljotina. Vrlo dobro znamo koliko je bilo kampova organizovanih u Federaciji, vehabija, mudžahedina. Znači to postoji tamo, u Srpskoj ne postoji ništa što bi izazvalo destabilizaciju i nemire – navodi predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

I dok Helez plaši javnost navodnim paravojnim formacijama u Srpskoj, nije se ni oglasio o pronalasku ogromne količine oružja i municije u Mostaru. Nije se oglašavao ni kada su sredinom prošlog mjeseca pronađene poluatomatske puške o sarajevskoj opštini Stari Grad.

Autor: RTRS