ПРИЈЕДОР, 24. НОВЕМБРА / СРНА/ - У Галерији "Сретен Стојановић" вечерас је отворена изложба слика "Сви смо у митовима" словеначког умјетника Лојзеа Калиншека.

U Galeriji “Sreten Stojanović” sinoć je otvorena izložba slika “Svi smo u mitovima” slovenačkog umjetnika Lojzea Kalinšeka.

Autor se prijedorskoj publici predstavio sa 23 rada iz tri stvaralačka ciklusa, kojima je zajednička poveznica sa mitovima, a razlikuju se u tehnici i pristupu.

On je istakao da su mitovi njegova dugogodišnja tematika i inspiracija.

– Česti antički motivi su Helena, Medeja, a u posljednje vrijeme Dijana, boginja lova – naveo je Kalinšek.

On je rekao da je tematika izložbe bezgranična, a da se uvijek može uporediti sa današnjicom, te da je u pitanju lirični ekspresionizam, jer njime najbolje može izraziti ono što želi da ljudi osjete kod njegovih slika.

izložba slika Lojzea Kalinšeka u Prijedoru
FOTO: SRNA

– Uglavnom su u pitanju akrili, neki su na rolama, kao i na platnima, a najviše su na papiru. Tu je riječ o transferu i monotipiji i crtežu, tako da ima svačega pomalo – rekao je Kalinšek.

Direktor Galerije “Sreten Stojanović” Boris Eremić naveo je da je ovaj umjetnik prošao na konkursu koji je bio raspisan za izlagačku djelatnost u ovoj godini.

– Riječ je o etabliranom i izuzetnom umjetniku. Osim autora iz Češke, Poljske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske, imamo i jednog slovenačkog umjetnika sa kojim zatvaramo ovu internacionalnu, vrlo uspješnu sezonu u Galeriji “Sreten Stojanović” – naveo je Eremić.

Lojze Kalinšek je tokom 45 godina stvaralačkog rada imao više od 90 samostalnih i 300 kolektivnih izložbi u Sloveniji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada.

Izložba “Svi smo u mitovima” biće otvorena do 13. decembra.

Autor: SRNA/Srpskainfo