Da li tvrdnje ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o navodnim paravojnim formacijama i vojnim kampovima u Republici Srpskoj imaju za cilj da izazove sukobe? Po čijem nalogu to radi?

U iščekivanju odgovora iz Tužilaštva, srpski poslanici u Predstavničkom domu PS BiH zatražili su Helezovu smjenu. Iz stranaka “Trojke”, koja je dio vlasti na nivou BiH, govorili su da više vjeruju Helezovim tvrdnjama o vojnim kampovima u Srpskoj, nego o radikalnim islamskim bazama u Federaciji.

Helezove izjave osudila je SDA, ali je pitanje hoće li podržatu njegovu smjenu.

Iz EUFOR-a je rečeno da im nisu dostavljeni dokazi ili informacije koje bi potvrdile prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova.

Helez ni danas javnosti nije ponudio dokaze o navodnim vojnim kampovima za obuku u Republici Srpskoj. Ni Tužilaštvo BiH nije saopštilo šta im je Helez rekao tokom jednočasovnog iskaza.

Zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović kaže da Helez mora dokazati tvrdnje, a ako ne uspije potvrdiće da je namjerno širio strah i paniku među građanima BiH i time počinio teško krivično djelo.

Delegat u Klubu Srba Doma naroda PS BiH Snježana Novaković Bursać ističe da je Helez imao dobru medijsku pripremu za ovakve izjave.

– Nije svejedno kada nešto iznosi ministar odbrane, a njemu je to servirano da izjavi nešto bombastično, očekujući reakcije, prije svega, međunarodnog faktora. Vijesti se brzo plasiraju, traju kratko, ali mogu da posluže kao upaljač za neke ciljeve – rekla je ona.

U Republici Srpskoj nemaju dilemu da je Helez izgovorio neistine i da je već trebalo da bude u pravosudnom procesu jer je iznosio netačne informacije i prekršio zakon.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić naglašava da je cilj Helezovih tvrdnji izazivanje sukoba.

– Nelogično bi bilo da optužite Dodika, a ne optužite Heleza, ali u ovoj zemlji sve je moguće. Na kraju dođe Helez i priča neke bajke o nekim Srbima i Rusima… nemojte ljudi molim vas, zna se da je njegov cilj da ovdje izazove sukobe, samo je je pitanje da li to rezultat njegovog ludila, neznanja ili je on nečiji džojstik i poluga da izazove incidente u BiH – kaže Stevandić.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović saglasan je da su izjave ministra odbrane BiH lažne i štetne po sve.

Srpski poslanici u Predstavničkom domu PS BiH pokrenuli su inicijativu za Helezovu smjenu koji, pak, tvrdi da smjena nije tema unutar “Trojke”, a sam ne misli da se povuče.

– To bi pitanje trebalo parlamentarcima postaviti. Ne mogu ja govoriti šta će parlamentarci uraditi – rekao je Helez.

Nije poznato kada će se Predstavnički dom izjašnjavati o smjeni Heleza. Ranije je već jednom zbog protivljenja svih bošnjačkih poslanika propao pokušaj da se formira istražna komisije koja bi se bavila podacima koje u javnost iznosi ministar odbrane.

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Milorad Kojić smatra da bi bošnjački poslanici trebalo jednoglasno da podrže ovu inicijativu ukoliko žele dobro BiH.

– Ovdje će mnogo toga zavisti od reakcije stranih ambasada i da li će ga “pustiti niz vodu” i tražiti od Bošnjaka da njegovu smjenu – dodaje Kojić.

Delegat u Domu naroda PS BiH Safet Softić smatra da bi Helez trebalo da snosi odgovornost ukoliko njegove izjave nisu osnovane.

Za Helezovu smjenu iz Federacije dovoljni su i glasovi opozicione SDA u Predstavničkom domu, ali takav scenario otvorio bi pitanje rekonstrukcije parlamentarne većine odnosno Savjeta ministara.

Autor: RTRS