Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor, pod pokroviteljstvom Gradske uprave, raspisala je javni konkurs za izbor najboljeg literarnog i likovnog rada i najljepšeg ćiriličkog pisma-krasnopisa o Svetom Savi.

Pravo učešća imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Prijedora, a radove treba da predaju predmetnom nastavniku ili profesoru do 25. decembra, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

– Pozivaju se sve osnovne i srednje škole da formiraju komisije za pregledanje prispjelih radova i da do pet radova iz svake tematske oblasti dostave na adresu Srpske pravoslavne crkvene opštine Prijedor /Prote Mateje Nenadovića 6/ do 31. decembra – navodi se u konkursu.

Za izbor najljepšeg ćiriličkog rukopisa učenici treba da prepišu tekst “Kondak Svetom Savi”, za izbor najboljeg literarnog rada tema je “Svetetosavlje-put istinske vjere”, a za izbor najboljeg likovnog rada tema je Sveti Sava.

Za radove koji osvoje prvo mjesto iz svake oblasti dodjeljuje se po 300 KM, za drugo mjesto po 200 KM, a za treće po 100 KM, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama, a učenici razredne nastave učestvuju samo u konkursu za tri najbolja likovna rada.

Najbolje među radovima koje izaberu i dostave škole biraće stručne komisije obrazovane pri Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Prijedor.

Imena pobjednika biće objavljena na Svetosavskoj akademiji 26. januara u Pozorištu Prijedor uz dodjelu prigodnih dippoma i knjiga, a novčane nagrade biće im uručene dan kasnije u Hramu Svete Trojice u Prijedoru.

Konkurs je objavljen na internet stranici Gradske uprave, biće objavljen u lokalnom listu “Kozarski vjesnik” i dostavljen je svim osnovnim i srednjim školama na području grada.

Autor: SRNA/RTRS