Povodom obilježavanja 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, policijski službenici Policijske uprave Prijedor učestvovali su danas u aktivnostima kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” koje su realizovane u Prijedoru u organizaciji Centra za socijalni rad Prijedor.

U realizaciji kampanje učestvovali su i drugi subjekti Multisektorskog tima za borbu protiv nasilja u porodici na području grada Prijedora, a građanima je podijeljen informativni letak o multisektorskoj intervenciji i podršci u slučajevima nasilja u porodici i adekvatnoj zaštiti i efektivnom djelovanju po prijavi nasilja u porodici.

Ova kampanja ima za cilj podizanje svijesti kod građana kako bi se podstaklo djelovanje na prevenciji nasilja nad ženama.

Foto: Ustupljena fotografija

Foto: Ustupljena fotografija

Na području PU Prijedor za deset mjeseci ove godine evidentirano je 129 krivičnih djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici koja su počinjena na štetu 154 lica. Od ukupnog broja žrtava nasilja, u 117 slučajeva žrtve nasilja su osobe ženskog pola.

PU Prijedor apeluje na građane da svaki vid nasilja prijave pozivom na broj 122, što mogu učiniti i anonimno.

Autor: RTRS