Ivica Mišković koji je osuđen za pedofiliju u Osnovnom sudu u Banjaluci pobjegao je iz kancelarije dok je čekao da dobije rješenje o presudi koja mu je 7. novembra izrečena. Nepravosnažno je osuđen na samo četiri godine zatvora zbog obljube djevojčice. Iskoristio je trenutak kada je ostao sam, otvorio prozor, iskočio i počeo da bježi. U tome je pokušala da ga spriječi sudska policajka ali nije uspjela, jer ju je Mišković odgurnuo. Dao se u bijeg. Ispričao je da je biciklom prešao granicu bez dokumenata. Kako je sve to itgledalo ispričao je sam Ivica Mišković. Umjesto iza rešetaka zaputio se pred tv kameru.

“Pa biciklom prešao na crno. Do Novog sam vozio, Išao u Prijedor pa u Dvoru prešao. N: Osuđeni ste za jedno krivično djelo, a sada upravo što ste pobjegli ćete odgovarati krivično za bijeg? Ma nemam šta, ja sam pobjegao iz razloga, nisam pobjegao bezveze, ja za bijeg neću moći odgovarati, zato što advokat, mi idemo dalje sa njima na sud da dokažemo da sam ja nevin i da sa ja pobjegao sa razlogom šta sam trebao tamo da ležim četiri godine i nikom ništa”, rekao je Mišković u hrvatskoj emisiji “Provjereno”.

Tvrdi Mišković i da je osuđen na pravdi Boga. Lakše mu je sada kaže sa slobode rješavati sve. Siguran je i u to da neće biti izručen. Što za sada tako i izgleda. Njemu da se preda, ne pada na pamet.

“Pa neće izručiti. N: Kako znate?  Pa znam, Hrvatska nema. Policija je rekla da me neće izručiti. Nisam kriv, nevin da ležim a osuđen ko bi se sa tim pomirio. Sad je meni sa slobode lakše rješavati, i tamo bi samo ležao, ovako advokat će to sve rješavati. Šta ja trebam trpiti nekoga tamo, protivzakonito sam suđen ja sam suđen protivzakonito”.

Da presuđeni pedofil tek tako daje izjave pred kamerom, šokiralo je javnost. Novinarka Nove tv za Dosije objašnjava zašto su pristali sa njim da razgovaraju.   Mnogo se kaže promijenio i bilo je važno vidjeti kako izgleda, da bi građani bili oprezniji.

“S obzirom da je sada izgledno da će on u Hrvatskoj sada živjeti kao slobodan čovek upravo smo napravili intervju sa njim da svi građani mogu vidjeti kako izgleda jer u 18 mjeseci pritvora dosta se promijenio, dakle on ne izgleda isto kao na fotografijama koje su objavljene posvuda, na svim regionalnim portalima. Mislim da je bilo izrazio bitno ga vidjeti, mi mu nismo dali priliku da se brani jer je osuđeni pedofil, dakle nije uspio dokazati svoju nevinost na sudu što smo ga izrazito i pitali. A pojavio se drugi put ispred redakcije kako bi rekao kako se njemu namješta, pakuje i takve stravi, ali to je on i prvi put govorio i uopšte tom čovjeku ne treba davati prostora da tako nešto izgovori. Ono što smo ga mi pitali bila su vrlo konkretna pitanja koja se tiču svih građana s obzirom da je on sada slobodan čovjek u Hrvatskoj”, kaže novinarka Еma Branica.

Ravna linija, tako bi se moglo kaže opisati i njegovo ponašanje. Odgovori su mu van pameti. Došli su kaže i do odgovora institucija BiH, šturih doduše.

I dok se za Miškovićem danima u Srpskoj bezuspješno tragalo, on je za to vrijeme uspješno i  ilegalno prešao bh. granicu  i stao na tlo Hrvatske, čiji je državljanin. Od tog trenutka on je postao i slobodan čovjek, jer osnova za njegovo hapšenje baš zbog toga nije bilo.

Danima se javnost pitala kako je moguće da neko pobjegne na takav način. Mišković je čak imao i problema sa koljenom ali i vještački kuk, međutim, ni to ga očigledno nije spriječilo. Zato je propusta sudskih policajaca itekako je bilo. Zbog toga će snositi i određene posljedice. Protiv dva policajca potvrđuje Dragojević pokrenut je disciplinski postupak, a postoji i mogućnost krivične odgovornosti.

“Svaki sudski policajac je, kada dobije nalog za sprovođenje, dovođenje ili bilo koji drugi zadatak treba da izvrši procjenu o kojem licu se radi. Imajući u vidu da se radilo o licu kojem je zaprijećena kazna vezano za izvršenje djela koje mu se stavlja na teret, službenici sudske policije imali su obavezu da ga vežu sredstvima za vezivanje odnosno lisicama. Oni to, a što smo utvrdili putem video nadzora, nisu učinili. Stekli smo utisak da su se nesavjesno ponašali svom zadatku i iz tog razloga mi smo preduzeli sve mjere, da evo ta lica udaljimo iz sudske policije. Ono što se tiče ovlašćenja sudske policije i nadležnosti i ispitivanja odgovornosti naših radnika, mi smo odmah nakon tog slučaja pokrenuli unutrašnji postupak i utvdili disciplinsku odgovornost za naša dva radnika koje smo automatski nakon 24 sata privremeno udaljili iz sudske policije. Protiv istih se vodi i disciplinski postupak. A imajući u vidu da smo putem video nadzora vidjeli na koji način su naši radnici izvršavali taj zadatak, zadatak sporvođenja i dovođenja navedenog lica utvdili smo da postoje indicije da je moguće da imaju i krivične odgovornosti tako da smo podnijeli informacije MUP-u i prema određenim informacijama vodi se i istraga protiv naših radnika. Takođe i dalje unutrašnji postupak koji će na kraju dovesti do svih do lica koji su odgovorni u lancu rukovođenja a usmjereno prema načinu sprovođenja i dovođenja lica. Ja sa ove pozicije odgovorno tvrdim da ima elemenata disciplinske odgovornosti što će se dokazati putem disciplinskog postupka”, kaže direktor Sudske policije Željko Dragojević.

Sve su snimile i video kamere. Mišković kod sebe nije imao lična dokumenta, niti bilo kakav novac, kaže za „Dosije“ Željko Dragojević,. Da li mu je neko pomogao saznanja nemaju.

“Kod sebe nije imao ništa od ličnih dokumenata i nije imao finansijskih sredstava. Takođe, nikakav uređaj tipa mobilni telefon nije imao jer je bio kao pritvorenik doveden na sud za izricanje nepravosnažne mjere u trajanju od četiri godine, to jeste izricanju zatvorske kazne. A da li je potpomognut od strane trećih lica mi zaista ovog momenta ne možemo da komentarišemo niti da kažemo da imamo bilo kakva saznanja kad je u pitanju bijeg”, kaže Dragojević.

I dok Mišković daje intervuje po Hrvatskoj u BiH reklo bi se niko se i ne bavi tim. Kao što se ne bave ni njegovim tvrdnjama o prelasku granice pa i otkud mu bicikl za bijeg. Za sada nema ni nade da će završiti iza rešetaka, jer osnovni sud još nije obavijestio ni Ministarstvo pravde BiH koje bi zatražilo reagovanje nadležnih u Hrvatskoj.

“Imajući u vidu da je Ministarstvo pravde BiH samo središnje tijelo veze u postupcima pružanja međunarodne pravne pomoći, o eventualnom pokretanju nekog postupka odlučuje isključivo nadležni sud ili tužilaštvo u BiH, pa se za tražene informacije trebate obratiti nadležnom sudu koji je donio presudu”, poručili su u Ministarstvu pravde u Savjetu ministara.

Procedure, riječ koja se u BiH najviše čuje. Tako moraju biti ispoštovane i u ovom slučaju. Procedura izručenja Miškovića, kažu u Osnovnom sudu u Banjaluci regulisana je sporazumom između BiH i Hrvatske.

“U odnosu na ustupanje ili preuzimanje postupka izručenja sud postupa kad se steknu uslovi i nakon obraćanja nadležnih organa, u konkretnom slučaju navedena procedura regulisana je bilateralnim sporazumom o pravnoj pomoći između BiH i Hrvatske”, saopštili su u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Nade da će Mišković biti izručen nemaju ni advokati. On nije ni pravosnažno osuđen.

Neizbježno je i pitanje ko da mu sudi. Postoje velike mogućnosti i da je osim ovog Mišković počinio i neko drugo krivično djelo. Hrvatska mora imati na umu ko je čovjek koji im šeta gradom.

Koliko će Mišković šetati slobodan niko još ne zna, čak i oni koji bi trebali. Nije ni prvi put da je Mišković izmakao pravdi. On je dva puta pobjegao, prvi put je bezbrižno godinu dana živio u Hrvatskoj dok ga je bih tražila samo unutar svoje teritorije. Poslije je otišao u Njemačku a kada je izdata međunarodna potjernica  uhapšen je i od tada je proveo 18 mjeseci u pritvoru. Mišković je prije svije godine prijavljen za silovanje dvanaestogodišnjeg dječaka u Kaknju a kasnije i za devetogodišnju djevojčicu u Banjaluci. Ono što plaši jeste činjenica da se osuđeni pedofil slobodno može šetati drugom državom, jer mu to dozvoljavaju ni manje ni više nego procedure.

Izvor: ATV