Sindikati kompanije “Arselor Mital” u Prijedoru i Zenici pozvali su entitetske Vlade da se uključe u rješenje problema nastalog nakon zaustavljanja rada u Željezari Zenica. Željezara je jedini kupac rude iz prijedorskog Rudnika “Omarska”. Posljedice su velike i za Željeznice Srpske, koje ostvaruju oko 42 odsto prihoda prevozom rude u Zenicu.

Više od 700 radnika “Arselor Mitala” Prijedor, ili devedest odsto, u decembru će biti upućeno na čekanje, zbog obustave rada u Željezari Zenica. Prema zakonu, minimalno mogu primati 55 odsto plate. O tačnom iznosu Sindikat će sa menadžmentom razgovarati za dvadesetak dana.

– Smatramo da imamo dovoljno prostora da ne primjenjujemo decidno ni Zakon o radu ni naš PKU što se tiče primanja kada su radnici na plaćenom odsustvu, da imamo mogućnosti da dogovorimo iznos koji bi bio daleko prikladniji – rekao je Dario Antonić predsjednik Sindikalne organizacije “Arselor Mitala” Prijedor.

U Sindikatu odbijaju da za situaciju krive kolege iz Zenice, koje su u generalnom štrajku. Odgovornost prebacuju na menadžment “Arselor Mitala”, koji je i prije štrajka zaustavio proizvodnju u Željezari zbog, kako navode, niskih cijena čelika na svjetskom tržištu. U zeničkom Sindikatu traže potpisivanje novog Kolektivnog ugovora sa većim radničkim primanjima.

– Uprava je zaustavila postrojenja, a neće ih sigurno uplatiti bez potpisa Sindikata i Štrajkačkog odbora. Sutra kada bi htjeli da, kada bi bila potražnja za čelikom, enormna, ne možemo da se dogovorimo dok se ne potpiše kolektivni ugovor i dok ne damo saglasnost – rekao je Rašid Fetić predsjednik Sindikata “Arselor Mitala” Zenica.

Predstavnici Konfederacije sinikata metalaca i rudara o situaciji u “Arselor Mitalu” Prijedor razgovarali su i sa premijerom Radovanom Viškovićem. Srpska ima 49 odsto vlasništva u tom preduzeću.

– Ono što je bio zahtjev Konfederacije sindikata jeste da se Vlada uključi u smislu da izdejstvuje kod Kompanije “Arselor Mital” da im se da željeznu rudu iz Prijedora mogu da plairaju i na druga tržišta, a ne samo u okviru onih željezara kojima je vlasnik Komanija “Mital” – kaže Željko Tepavčević predsjednik Konfederacije sinikata metalaca i rudara Republike Srpske.

Panel- diskusiji u Prijedoru prisustvovao je i predstavnik Željeznica Republike Srpske. Željeznice ostvaruju 42 odsto svog godišnjeg prihoda prevozom rude iz Rudnika Omarska u Zenicu. Pozvao je Vladu Srpske da su uključi u rješavanje problema.

Autor: RTRS