Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor danas je ugostio delegaciju manastira Miloševac koju su činili vikarni episkop marčanski Sava koji privremeno upravlja manastirom, jeromonah Filaret i protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

” Manastir je zaživio pa smo došli u zvaničnu posjetu Gradu Prijedoru da se predstavimo , da se upoznamo i da buduće imamo što bolju saradnju”, rekao je Hrvaćanin.
Gradonačelnik je istakao da mu je bila velika čast da razgovara sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve te da su im vrata Gradske uprave otvorena za saradnju.

” Ovaj manastir je, ne samo što je kao svetinja otvorio još jedan novi put vjernicima i dobronamjernim ljudima prema našem gradu, već ćemo se zalagati da se pored duhovnog života obogati i turistička ponuda našeg grada, organizacijom raznih događaja i obilazaka , a posebno ćemo podržati održavanje naših tradicionalnih manifestacija povodom većih pravoslavnih praznika “, rekao je Javor.
Manastir Miloševac, na čijoj su obnovi radovi počeli 2018.godine, zaživio je ove godine kada je zvanično obilježena krsna slava Pokrov Presvete Bogorodice i tim povodom osveštan manastirski konak sa zimskim hramom. U manastir su stigli monasi iz manastira Osovica iz Srpca koji su započeli redovni monaški život sa uspostavom svetih bogosluženja. Tada je vladika banjalučki Jefrem kao nastojatelja manastira imenovao svog vikarnog vladiku Savu Bundala, episkopa marčanskog. Manastir Miloševac je trenutno najveći manastir u eparhiji banjalučkoj i jedan od najljepših i najvećih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Izvor: prijedorgrad