U Osnovnom sudu u Prijedoru danas je održana glavna rasprava u suđenju po tužbi bivšeg radnika Doma zdravlja protiv poslodavca zbog disciplinskog kažnjavanja u slučaju neiskorištenih vakcina protiv kovida 19, a odluku bi sud trebalo da donese u roku od 30 dana.
Na današnjem ročištu izvedeni su materijalni dokazi i saslušan je vještak ekonomske struke Staško Bajić, s čijim su nalazom vještačenja parnične stranke izrazile saglasnost.
Saslušan je Dalibor Lajić kao tužilac i Sandra Kusonjić kao svjedok tužene strane, te iznesene završne riječi, a Dom zdravlja obavijestio je sud da odustaje od saslušanja svjedoka Nikole Gvozdenovića.
Lajić je u Domu zdravlja Prijedor bio je zaposlen kao referent zaštite na radu i sudskim putem traži poništenje disciplinske kazne i isplatu novca koji mu je tom kaznom od plate obustavljan, zajedno sa pripadajućim kamatama, budući da je bio na bolovanju od 16. februara 2021. godine pa sve do odlaska u invalidsku penziju, a sporni događaj s vakcinama desio se u aprilu 2021. godine.
Parnicu vodi sudija Branka Kragulj, Lajića zastupa advokat Trivun Kozomara, a Dom zdravlja advokat Zoran Mrđa.
U prijedorskom Domu zdravlja 12. aprila 2021. godine privremeno je obustavljeno vakcinisanje stanovnika protiv kovida 19 budući da je došlo do poremećaja temperature u zamrzivaču u kojem su čuvane 1.342 doze ruske vakcine.
Zbog neiskorištenih vakcina u ovom sudu vodio se i krivični postupak po optužnici Okružnog javnog tužilaštva Prijedor protiv načelnice Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milice Otković koja ju je teretila za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i sud je ove sedmice objavio presudu kojom je Otkovićevu oslobodio krivice.

Izvor: SRNA/Srpskainfo