BiH je zajednica tri ravnopravna konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka, kao i dva ravnopravna entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH i svako ko pokušava bilo kako drugačije definisati ili opisati BiH, pa bila to i Ambasada SAD, direktno atakuje na Dejtonski sporazum, Ustav i ustavni poredak u BiH, rekao je delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

– To neće i ne može proći. Govoriti o zaštiti bilo kakve demokratije, a istovremeno podržavati pravo da neizabrani stranci nameću zakone na osnovu kojih je, između ostalog, moguće progoniti demokratski izabrane predstavnike građana i naroda zbog obavljanja Ustavom određenih obaveza, eklatantan je primjer licemjerja. I ništa više – naglasio je Kovačević.

Dodaje da, ne postoji nijedan korak BiH na putu u EU, a za koji svoj demokratski doprinos nije dala Republika Srpska.

– Sasvim je logično da je SNSD kao najveća stranka u BiH unijela i najveći kapacitet u svaku odluku na evropskom putu. Toliko o bilo kakvim blokadama. BiH može opstati isključivo na bazi dogovora ključnih unutrašnjih faktora, a nikako na intervencijama, egzibicijama i eksperimentima stranaca – kaže Kovačević.

On je poručio da Srpska ima pravo da brani svoja prava.

Autor: RTRS