Posljednji medijski istupi američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija u kojima je upozorio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da njegove izjave o otcjepljenju mogu imati posljedice po njega i sve građane u BiH, izazvale su salvu negativnih reakcija u Srpskoj.

Marfi je izašao iz dozvoljenih diplomatskih okvira, otvoreno se svrstava na jednu, bošnjačku stranu, grubo urušava suverenitet BiH podržavajući nelegitimnog Kristijana Šmita, on je blijeda kopija nekadašnjeg tvorca američke realpolitike i diplomate koji je rješavao, a ne stvarao svjetske sporove Henrija Kisindžera – samo su neke od ocjena izrečenih na račun američkog ambasadora.

U dvije godine ambasadorskog mandata Majkl Marfi nije propuštao priliku verbalno da napada institucije Republike Srpske i njene zvaničnike. Istovremeno, neubjedljivo je uvjeravo da nema ništa protiv srpskog naroda. U posljednjem istupu oštro je upozorio predsjednika Srpske zbog, kako kaže, separatističke retorike zaprijetivši da će ga SAD pozvati na odgovornost. Dodik odgovora da prava opasnost za BiH dolazi od Marfija.

– Vaše djelovanje je neprijateljsko prema svim građanima. Vi urušavate suverenitet BiH jer joj namećete tutora i pretvarate je u protektorat. Vi rušite Ustav BiH podržavajući suspendovanje parlamenta kao vrhovne i jedine zakonodavne vlasti. Vi BiH činite sve ono loše za šta optužujete druge – rekao je Dodik.

Američki ambasador u BiH krši sve norme pristojnog ponašanja u zemlji u kojoj je ipak samo gost. Prijeti, ne poštuje izbornu volju srpskog naroda, javno promoviše da je BiH kolonija, kaže zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac. Marfiju je poručio da ide kući i tamo provodi Marfijeve zakone.

– Neprihvatljivo je u međunarodnoj praksi da bilo koji ambasador dođe u neku zemlju i vrši bilo kakav atak i pritiske na domaće političare koji su izabrani u skladu sa izbornom voljom. Očekujemo da ode iz ove zemlje i da pusti da u skladu sa Dejstonskim narodom radimo na dogovoru tri naroda, to je jedini model – istakao je Košarac.

Da je BiH država, da drži do svog suvereniteta i digniteta, Majkl Marfi bi odavno bio persona non grata, kaže diplomata Aleksandar Vranješ. Američki ambasadori ranije, a i sada, presudno utiču na donošenje odluka, kreiraju političke sukobe, umjesto da smiruje situaciju Marfi podstiče srbofobiju, tako da se slobodno može reći da su najdgovorniji za lošu situaciju u BiH, kaže Vranješ.

– Imamo SAD koje se ponašaju kao koopnizatori, koji BiH doživljavaju kao koloniju i nekakav prostor gdje su oni vrhovna vlast. Oni su ti koji mogu da smijene, postave, kazne, sankcionišu, nagrade, finansiraju i utiču na poredak, a iza tog koncepta se krije Marfi koji pokušava da vodi lični rat protiv predsjednika Dodika i vrha Republike Srpske – smatra Vranješ.

Marfi je dio establišmenta koji je 90-ih Srbe tergetirao kao loše momke, danas ti isti kadrovi na ambasadorskim i drugim pozicijama u američkoj diplomatiji nastavljaju da provode beskrupoloznu, kaubojsku politiku prema Republici Srpskoj i srpskom narodu – ocjena je struke.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir ističe da je posebno loše to što Marfi na dnevnopolitičkom nivou ulazi u lične sukobe sa najvišim, demokratskim predstavnicima Republike Srpske i pokušava da uvuče i ostatak spoljnopolitičkih organa SAD.

Advokat Goran Petronijević naglašava da bi američki ambasador trebalo da se izvini ne samo građanima Republike Srpske već i BiH, jer ruši i međunarodno pravo i BiH.

I srpski poslanici i delegati u PSBiH poručili su američkom ambasadoru da je prijetnja rukovodstvu Srpske prijetnja srpskom narodu. Marfijeva ocjena da politika Milorada Dodika ugrožava evropsku perspektivu BiH izaziva nevjericu, iz Srpske pitaju kakve veze američki ambasador ima sa EU osim ako evropski put ne ide zaobilaznom trasom, preko SAD.

Autor: RTRS