Srpska pravoslavna crkva i mnogi pravolsavni vjernici danas obilježavaju krsnu slavu Sveti apostoli Filimon, Apfija i Arhip.

Prema legendi u koju vjeruju hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovijedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Neki od tih “malih apostola” bili su i Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija.

Arhip je jedan od sedamdeset. Apostol Pavle spominje ga u poslanici Kološanima i Filimonu, nazivajući ga svojim drugarom u vojevanju.

U gradu Kolosaju središte hrišćanstva bilo je Filimonovoj kući.

U to vrijeme apostoli rukopolagaju svoje učenike za episkope, i to neke od njih na stalno mjesto, a neke kao misionare putujuće po raznim mjestima.

I Filimon je bio jedan od ovih posljednjih, a Apfija, Filimonova žena služila je tamošnjoj crkvi.

U vrijeme nekog praznika neznaboškoj boginji Artemidi, svi vjerni u Kolosaju su po običaju gosti u Filimonovog doma na molitvi.

Neznabošci, saznavši za ovaj skup, jurnu i pohvataju sve hrišćane, Filimona, Arhipa i Apfiju, kao vođe, najprije stave na šibu, a poslije ih zakopaju do pojasa u zemlju i počnu ih kamenjem gađati.

I tako su Filimon i Apfija ubijeni, a Arhipa izvade iz rupe jedva živog, ostavivši ga za zabavu djeci koja su ga izbola noževima.

Na ovaj način Pavlov drugar u vojevanju skončao je svoj zemaljski put.

Na današnji dan treba izgovoriti ovu molitvu, naročito ukoliko ste u nevolji ili je period iza vas bio veoma težak, piše Glossy.

—  Apostole Sveti Arhipe, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grijehova podari dušama našim.

Izvor: Srpskainfo