U Sudu BiH institucijama Republike Srpske podrška i od srpskih zvaničnika iz Srpske na svim nivoima vlasti u BiH.

Kažu da je suđenje predsjedniku Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću politički obračun u kojem Kristijan Šmit grubo zloupotrebljava pravosudne institucije BiH.

Ističu – procesuraju se ustavna struktura, demokratski poredak i suverenitet BiH.

Pravda i pravo ponovo su pali na ispitu u pravosuđu BiH. Јedino u Republici Srpskoj brane princip odgovornosti domaćih izabranih zvaničnika i nakon izbora uspostavljenih institucija. Birani odgovaraju samo biračima – građanima, a nikako stranom namjesniku. Kristijan Šmit, poručuje srpski član Predsjedništva, jednostavno nema pravo da nameće zakone.

– Nije mu dato pravo da mijenja Krivični zakon da bi rekao da onaj ko njega ne poštuje odlazi u zatvor i da se provuče kroz ovo suđenje. Smatram da mi ovdje ulazimo u rasplet kada je u pitanju BiH, zato što ovo jeste suđenje Ustavu BiH i BiH, duboko sam u to ubijeđena – navela je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

– Ovo što se radi nije budućnost BiH. Sudija u prvoj rečenici čita prvi pasus i jedini – da je ovo postupak protiv Milorada Dodika jer ne poštuje visokog predstavnika. Niko iz Republike Srpske ga ne poštuje i očekujem da ovaj sud podigne opužnicu protiv svih zvaničnika Srpske jer ne poštuju Kristijana Šmita – istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Proces u Sudu BiH je politička montaža i napad na iskazanu izbornu volju u Srpskoj. Posljedica će biti u radu inistutucija BiH, kažu predstavnici Srpske i dodaju da imaju snagu da na adekvatan način brane interese legitimno izabranog predsjednika Srpske.

– Ovakvi montirani procesi kontaminacijom američkog ambasadora i nekih drugih ambasadora koji ovdje sjede u Sarajevu, potpomognuti neustavnim Sudom i Tužilaštvom, govore u prilog da BiH nema perspektivu – tvrdi Staša Košarac, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH.

– Ovo definitivno ugrožava bezbjednost i opstanak BiH i samo obustava postupka vodi nas u stabilnost. Niko ovdje nije počinio bilo kakvo krivično djelo, a pogotovo ne predsjednik Republike Srpske. Mi, predstavnici Republike Srpske, nećemo prihvatiti ništa drugo osim toga – smatra Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH

Zbog događaja iz sudnice predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić poslaće poslaničko pitanje predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu-kako je u Sudu svima zabranjeno unošenje mobilnih telefona, ali predstavnici OEBS-a, izgleda su izuzetak.

– Bili smo pretreseni kao najveći kriminalci i sve nam je oduzeto pred ulazak u sudnicu. Srpski član Predsjedništva BiH nema pravo da bude u sudnici, predsjednik Vlade Republike Srpske nema pravo da bude u sudnici, a nekakva dama iz OEBS-a sa telefonom ima pravo. To je krajnje nekorektno i diskriminišuće – poručila je Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u PS BiH.

Vulićeva šalje pitanje i na adresu ministra pravde u Savjetu ministara Davora Bunoze zbog nedoličnog ponašanja sudskih policajaca prema predsjedniku Republike Srpske.

Autor: RTRS