U montiranom političkom procesu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas u Sudu BiH. Sa njim advokati i pravnici i ogrmona podrška pristiglih iz svih krajeva Republike Srpske. Glavni pretres protiv Dodika i Lukića, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, odgođen je do konačne odluke o zahtjevu odbrane da se nadležnost postupka sa Suda BiH prenese u Osnovni sud u Banjaluci. Prijedlog odbrane jutros je, u prvom stepenu, odbijen. Na njihovu odluku, pravni tim u zakonskom roku najavio je žalbu.

Kako je kreirana optužnica protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, tako su “kreatori” planirali i da počne glavni pretres – “formalno”, u žurbi i uz kršenje pravnih postulata. Plan ipak nije ostvaren!

Ispriječile su se zakonske procedure. I kao bumerang Kristijanu Šmitu, američkom i britanskom ambasadoru u BiH i sarajevskim  i federalnim ministrima vratilo se nepoštovanje ustavnih i pravnih postulata i nadležnosti. Tačnije njihovo oglašavanje u omiljenim medijima u kojima su prvenstveno predsjedniku Srpske, već izricali “presudu”, najavljivali čak i hapšenja, ne poštujući pretpostavku nevinosti kao fundament svakog, pa i ovog, sudskog procesa. A upravo to je timu odbrane bio osnov Prijedloga za delegiranje procesa sa sarajevskog na banjalučki sud.

– Ovdje smo izvukli kao uzorke kao primjerke istupe Kristijana Šmita, nekoliko ambasadora i nekoliko ministara koji su u medijima prejudicirali krivicu Milorada Dodika. Špekulirali su ko, gdje, kad i na koji način će ga uhapsiti. Dakle, on je kriv, on je gotov. Prema tome, to je nedopustiv pritisak na sud i ovaj sud je nepovratno kontaminiran. Po našoj procjeni jedini način je da maknemo se iz Sarajeva, jer ovdje je najviše tih članaka napravljeno, najviše tih emisija, ovdje žive i borave svi ti koji su uticali – rekao je Nobilo.

O ovom prijedlogu Vanraspravno vijeće odlučivalo je samo koji sat prije glavnog pretresa koji je počeo višeminutnim aplauzom podrške predsjedniku Srpske. Uputile su ga desetine prisutnih samo na galeriji ove sudnice. No taj dio ročišta, očekivano, sud je cenzurativno ostavio samo za vlastiti arhiv.

– Nnama su rješenja o prenosu nadležnosti uručena jutros u pola 11, Žalba na rješenje ima suspenzivno dejstvo. Treba da se odluči po žalbi pa tek onda glavni pretres – istakao je u sudnici advokat Goran Bubić.

Valjda u žurbi, Vanraspravno vijeće “zaboravilo” je o svojoj negativnoj odluci, da obavijesti sve stranke u postupku. A po zakonu moralo je!

– Mi smo stranka u postupku , nama ništa nije dostavljeno – rekao je advokat Miljkan Pucar.

I sudija Mirsad Strika, nije imao izlaz. Odgodio je početak glavnog pretresa, po prvi put u istoriji BiH i demokratskih društava upriličenog legalno i legitimno izabranim zvaničnicima zbog poštovanja ustavnih i zakonskih nadležnosti. I nepoštivanja odluka pojedinca a uz to i stranog državljanina koji se nelegitimno predstavlja za visokog predstavnika. I to je suština izričitosti predsjednika Srpske kako je po srijedi primarno politički, a ne pravni proces. I sarajevsko – prozapadnjački pokušaj obračuna sa Republikom Srpskom i njenim institucijama. No taj pokušaj na zemlju je prvenstveno bacio BiH i njen suverenitet, kaže Milorad Dodik.

– Naš dolazak ovdje nije priznanje jednog nezakonitog i neustavnog procesa jednog kolonijalnog ponašanja koje ruši Šmit i američki ambasador Majk Marfi, koji misle da će oni uraditi ono što imaju namjeru. Ova zemlja pripada svima, Republika Srpske je u ustavnom sistemu BiH, ali ne u ovome što rade Šmit i Marfi. Srpska pristaje na ustavnu BiH, na Marfijevu i Šmitovu, ne pristaje, dakle ako nas budu gonili mi ćemo otići – naglasio je Dodik.

Potpisujući ukaze i proglašavajući zakone koje je izglasala Narodna skupština Dodik i Lukić samo su vršili obavezu proisteklu iz Ustava Republike Srpske. A Ustav Srpske usagalašen je sa Ustavom BiH i to je prije skoro dvije decenije bezrezervno potvrdila i Venecijanska komisija. Zbog toga će i tim odbrane, za razliku od kreatora optužnice, insistirati isključivo i samo na Ustavnim i zakonskim odredbama.

– Tako da bilo kakav propis i na nivou BiH i da je u pitanju legitiman zakonodavac, što mi osporavamo i personalno gospodina Šmita kao visokog predstavnika, imamo situaciju da se ne može kršiti Ustav Srpske, koji je usaglašen sa Ustavom BiH – jasan je Bubić.

A imaju, upozorava odbrana, mnogo šta još da ospore. Između ostalog i nadležnost Suda BiH da sudi i presuđuje po ustavno-pravnim pitanjima kakvo i jeste ovo zbog kojeg je kreiran optužni akt.

– Јa ne bih htio ulaziti u konkretne stvari, jer biće dana za megdana. Biće dana kada ćemo mi to sve postaviti kao pravni problem. Danas smo postavili pitanje prava na pošteni sud, drugi put nešto drugo, dakle mi smo sve teme obradili, budite sigurni – dodao je Nobilo.

U ulozi posmatrača procesa od danas su i predstavnici Centra za obnovu međunarodnog prava iz Beograda. I oni su taktiku razradili.

– Јoš od rimskog vremena kada su bili drakoni i tirani koji su donosili uredbe i zakone ovo nije viđeno. U tom kontekstu će naš Centar da reaguje i na međunarodnom nivou. Mi smo već angažovali i profesore iz Njujorka, Vašingtona, Londona i Frankfurta koji će dati pravno mišljenje kako jedna osoba može da donosi zakone – istakao je advokat Igor Pantelić.

I kako može da se optužuje i sudi zbog poštovanja ustavnih i zakonskih obaveza!? Kako god odgođeni glavni pretres, ponovo će biti zakazan, tek nakon što Apelaciono vijeće Suda BiH donese konačno rješenje po već najavljenoj žalbi tima odbrane na „brzinsku“ negativnu odluku Vanraspravnog vijeća. Rok za žalbu je tri dana. A za odluku Apelacionog vijeća dodatnih 15 dana.

Autor: RTRS