Fudbaleri Crvene zvezde na današnji dan prije 32 godine, 8. decembra 1991. u Tokiju, savladali su čileanski Kolo Kolo 3:0 i postali prvaci svijeta.

Zvezda je kao šampion Evrope u borbi za tadašnji trofej Interkontinentalnog kupa savladala prvaka Južne Amerike i osvajača Kupa Libertadores.

Zvezda je u Tokiju ubjedljivo savladala čileansko Kolo Kolo sa 3:0. Svjetskom titulom zaokružen je jedan od najsvijetlijih perioda u istoriji crveno-bijelih.

To je jedini put u istoriji pošlo za rukom nekom timu iz našeg regiona.

Šest mjeseci poslije trijumfa u Bariju protiv Olimpika iz Marselja na penale (0:0 – 5:3) i osvajanja titule prvaka Evrope, sa novim trenerom Vladicom Popovićem umjesto Ljupka Petrovića, Zvezdin tim ispisao je istoriju. Zvezda je tako objedinila dva najznačajnija fudbalska trofeja u klupskoj konkurenciji.

Crvena zvezda – Kolo Kolo 3:0

Jugović 19, 58, Pančev 72

Nacionalni stadion u Tokiju

Gledalaca: 60.000

Sudija: Kurt Retlisberger (Švajcarska).

Crvena zvezda: Milojević, Radinović, Vasilijević, Najdoski, Belodedić, Ratković, Stošić, Jugović, Pančev, Savićević, Mihajlović. Trener: Vladica Popović

Kolo Kolo: Moron, Mendoza, Garido, Margas, Vilhes, Ramires (od 60. Rubio), Bartićoto, Salvatiera (od 65. Dabrovski), Janez, Pizaro, Martines. Trener: Mirko Jozić

Pred 60.000 gledalaca u glavnom gradu Japana svijet je vidio “Zvezdino dijete sa druge planete” – Vladimira Jugovića.

Najmlađi na terenu, tada 22-godišnji vezista, je golovima u 19. i 58. minutu najavio slavlje crveno-bijelih. On je na kraju proglašen za igrača meča, ali je ostao bez nagrade u vidu Džipa (Tojota bila sponzor) na nagovor generalnog sekretara Vladimira Cvetkovića, piše B92.

-Kada pogledate snimak, prIJe nego što je trebalo da mi budu uručeni ključevi, vidJećete Vladimira Cvetkovića, tadašnjeg generalnog sekretara, kako me grli i šapuće ‘Vidi mali, bilo bi lIJepo da odbiješ džipa, nego da nagradu u iznosi njegove vrijednosti podjele svi igrači‘. I šta ću? To je bila zvanična verzija. Mislim da sam bio suviše mali, da bih vozio tako veliki auto – prepričavao je kasnije Jugović.

Tačku je stavio Darko Pančev u 72. Tim Vladice Popovića, uspio je da nadigra prvaka Južne Amerike iako je Dejan Savićević isključen u finišu prvog poluvremena.

Uspjeh dobija na značaju kada se zna da su crveno-bijeli između dva podviga ostali bez dobrog dijela tima zbog odlazaka Roberta Prosinečkog, Stevana Stojanovića, Slobodana Marovića, Refika Šabanadžovića i Dragiše Binića.

Kao i to što je u tom trenutku “buktio” građanski rat u nekadašnjoj Jugoslaviji….

Crvena zvezda je nastupila u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Do prije samo nekoliko godina Interkontinentalni kup bilo je nezvanično takmičenje, a onda je FIFA donijela odluku da se zvanično pripiše Crvenoj zvezdi svjetska titula.

Izvor: Srpskainfo