Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je u Beogradu svečanoj akademiji povodom proslave 100 godina košarke u Srbiji.

Dodik je rekao da je ponosan na jubilej 100 godina košarke u Srbiji i da je igra pod obručima postala obilježje Srbije i srpskog naroda.

– Kako god to ko gledao, ovo je i naš jubilej. Kada kažete da je to 100 godina košarke u Srbiji, onda to znači 100 godina košarke i kod nas – rekao je on.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs.

Dodik je istakao da je košarka sport koji je privukao toliko pažnje u srpskom narodu i postao obilježje Srbije, Srba, čitavog Balkana.

– Toliko je značajnih imena koji su predstavljali ne samo svoje timove nego i našu reprezentaciju, koji su bili uzori mladim generacijama – rekao je Dodik i dodao da mu je košarka, koju je pokušavao da igra, omiljeni sport.

Dodik je rekao da nije ni čudo što je Srbija mjesto velikih talenata i svjetski rangiranih igrača, kao što su trenutno Nikola Јokić ili Bogdan Bogdanović.

Svečanosti, su između ostalih, prisustvovali i ministar sporta Srbije Zoran Gajić, predsjednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković, selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić, predsjednik Košarkaškog saveza Predrag Danilović i brojne košarkaške legende.

Danilović je podsjetio da je Savez osnovan prije 75 godina, a da se košarka na ovim prostorima pojavila prije stotinu godina, zbog čega je slogan “Duže od vijeka”.

Gajić je poželio sreću svim košarkaškim radnicima, igračima, ekipama i košarci u cjelini.

Generalni sekretar Svjetske košarkaške konfederacije Andreas Zaglkis posebno je apostrofirao uticaj “srpske i jugoslovenske škole košarke” na razvoj ovog sporta, podsjećajući na 100 godina dugu istoriju i tradiciju košarke.

Autor: RTRS