Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević ocijenio je da su pojedine nevladine organizacije /NVO/ u BiH “specijalne strukture koje imaju zadatak da interese zapadnih vlada realizuju na štetu Republike Srpske”, ali i da narod razumije da je napad na predsjednika Srpske Milorada Dodika ujedno i napad na Srpsku.

Galijašević je naveo da je narod u Republici Srpskoj pokrenuo korisne akcije okupljanja kako bi pokazao potencijal da sam odbrani vlast koju je birao.

– Narod odlično razumije da je napad na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika napad na Republiku Srpsku. To nije privatni rat Velike Britanije protiv Dodika nego protiv položaja srpskog naroda u BiH. Narod razumije da je to cilj igre sa suđenjem u Sarajevu – rekao je Galijašević Srni.

Galijašević je rekao da je “Republika Srpska, zahvaljujući Dodikovoj strategiji da se brani, institucionalno prva linija odbrane od izbijanja varnica”.

On je istakao da Dodik čuva politički sistem koji mu garantuje efikasne odgovore na, kako je rekao, britansku “zloćudnu politiku”.

– Drugi nivo zaštite su međunarodna podrška i Dodikovi lični kontakti. Treći nivo je zaštita Rusije, koja je najvidljivija u UN i tamo gdje se vidi i tamo gde je ne vidimo – kada blokira inicijative koje ni ne stignemo da vidimo jer ih je zaustavila – naglasio je Galijašević.

On je izrazio uvjerenje da će u Republici Srpskoj biti donesen zakon o djelovanju NVO jer bi se time zaštitio integritet legitimno izabrane vlasti.

– Zakon treba da odgovori na pitanje – ko finansira nevladine organizacije? Koga finansira Zapad taj radi protiv Republike Srpske tako što ima destruktivnu ulogu u odnosu na stabilnost Srpske – rekao je Galijašević.

Bošnjaci se, smatra Galijašević, uvlače u priču hegemona koji želi da uništi sve elemente državnosti na ovom prostoru, a da Zapad želi da i Republika Srpska postane nedržavni element, kao što se ni BiH ne može zvati državom.

– Ljudi u Republici srpskoj to ne žele da dozvole i zato skupovima pokazuju da granica postoji – i teritorijalna i u domenu državnog suvereniteta. Granica je dio osjećanja i nacionalne svijesti zajednice, a nije samo u papirima i Dejtonskom sporazumu – poručio je Galijašević.

Autor: SRNA/RTRS