Američka ambasada i Kristijan Šmit vrše pritisak na Sud i Tužilaštvo BiH i žele osuđujuću presudu Miloradu Dodiku. Zakon o imunitetu je vanredna mjera kojom se Sudu želi onemogućiti da vodi postupak protiv predsjednika, rekao je u intervjuu za Federalnu TV Ognjen Tadić, kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH i savjetnik predsjednika Srpske Milorada Dodika.

– Svi su čuli za FETO organizaciju iz Turske i svi znaju da Amerika turske državljane ne želi da isporuči Turskoj zato što smatra da će im tamo biti organizovano političko suđenje. Svi znamo da Švedska ne može da uđe u NATO zbog blokade od strane Turske, zbog toga što ne želi da isporuči strane državljane – Turke, Kurde – Turskoj, jer smatra da će im biti političko suđenje organizovano. A od BiH se očekuje da svojim državljanima sudi u političkom procesu zbog volje nekog stranca – komentirasao je Tadić proces protiv Dodika.

Nijedan zakon koji je donio neko ko nije ovlašten – ne može se smatrati zakonom, ističe Tadić.

Dalje navodi da kada bi priznao Krivični zakon koji je “izmijenio” Šmit – to bi značilo, kako kaže, da radi suprotno svemu onome što je naučio kao student Pravnog fakulteta, što je radio kao parlamentarac ili što je primjenjivao kao profesionalac pravnik.

– Po sva tri osnova, moje znanje, iskustvo i moj dignitet ne dopušta mi da kažem da je ovo što je napisao Šmit, izmjena Krivičnog zakona – kategoričan je Tadić.

Govoreći zbog čega smatra da je proces Dodiku političke prirode, ističe da je to pokušaj da se nasilno uzurpira funkcija visokog predstavnika od strane Šmita koji nema saglasnost Savjeta bezbjednosti UN-a, dodavši da je PIK potpuno nebitan u svemu tome.

Suđenje BiH

– Naravno da je Republika Srpska i srpski narod tu vrstu ataka na institucije Srpske, prije svega, doživio kao napad na sebe. Ali je vrijeme pokazalo da je to u suštini suđenje BiH. Od odluke Suda BiH zavisi da li BiH jeste suverena država ili nije. Ako nije – zna se šta su posljedice. Ako jeste – opet se zna šta su posljedice. Јa vas uvjeravam, što se tiče javnosti uSrpskoj, da je ona spremna na obje opcije, sasvim ravnodušno spremna da prihvati i da šta god se uradi – Republika Srpska pobjeđuje u ovom procesu. Ali jedino što je razlika je to što BiH neće pobijediti u tom procesu ukoliko bude donesena osuđujuća presuda – poručio je Tadić.

Naglašava da je u Dodikovom slučaju suđenjem u Sarajevu ugrožena pravičnost suđenja, te se zato traži da se ono izmjesti u Banjaluku.

– Način na koji se dosad javnost u Sarajevu, pogotovo međunarodna, odnosila prema tom predmetu, i način na koji su pokušavali da izvrše uticaj na Sud BiH, govori da neće biti pravičnog suđenja. Službenici američke ambasade, barem meni nije poznato, da dolaze u bilo koji sud u Banjaluci i da utvrđuju pravosudnu politiku. A čak i sami službenici suda više puta su govorili o tome kako službenici američke ambasade i OHR-a dolaze u Tužilaštvo i Sud BiH da bi se raspitivali o predmetima. To je nezakonit pritisak na te pravosudne institucije, i same izjave Šmita i američkog ambasadora Majkla Marfija govore o tome da oni žele osuđujuću presudu – naveo je on.

Kaže i da ako bude izabran za sudiju Ustavnog suda BiH, to znači da su umjesto stranih sudija došle domaće.

– Predstavnici institucija Srpske su bili i više nego jasni. Prije bilo kakvog nastavka rada Ustavnog suda BiH, mora se omogućiti zamjena stranih sudija domaćim – podvukao je Tadić.

Pitanje imovine

Što se tiče imovine, tvrdi da je to pitanje riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Ne znam zašto se trvite oko tog pitanja, samo gubite vrijeme. Stvari su tu potpuno jasne – Ustavom SR BiH postojalo je poglavlje dva koje se bavilo pitanjem imovine i davalo nadležnosti BiH na tom pitanju. Usvajanjem Ustava BiH u Dejtonu to je prestalo da bude ustavna materija i to više ne pripada nadležnostima BiH – pripada isključivo nadležnostima entiteta. A kako će to entiteti urediti – to je dato njima u nadležnost. Pokušaj da se od sporazuma o sukcesiji napravi pravni osnov za takvo nešto je potpuno besmislen. A ključnu zabunu je unio Ustavni sud BiH svojim presudama. Sudije koje su odlučivale nikad nisu pročitale sporazum o sukcesiji – istakao je on.

Tvrdi i da Srpska ne blokira Ustavni sud BiH. Ona želi da ga sačuva, odbrani od onih koji hoće da ga koriste za reviziju Dejtonskog sporazuma, kaže Tadić.

Zakon o imunitetu

Na pianje zašto se baš sad donosi zakon o imunitetu u Srpskoj, odgovara:

“Znam da je taj zakon u nacrtu, siguran sam da će još biti mijenjan. A zašto sad – je više nego jasno. Kada nekom padne na pamet suluda stvar da nekom strancu kaže – idi upravljaj tom zemljom, a pritom nema nikakvu odluku koja stoji iza njega – onda morate i vi vanredne mjere da primjenjujete i da se branite od toga. Da sarajevska politička javnost nije ozbiljno shvatila Šmita, nikad Srpska ne bi posezala za takvim zakonima. Јer bi postojao konsenzus da je to neko ko je potpuno van pameti, koga treba ignorisati”.

Navodi da ako se taj zakon primijeni retroaktivno u procesu Dodiku – to znači da prestaje, kako je naveo, maltretiranje sa kojim sarajevsko pravosuđe ne zna kako da izađe na kraj.

– Mi želimo da pomognemo u tome da se smanji broj svađa između Sarajeva i Banjaluke i da sutra sudija tog suda prosto kaže – evo mi smo možda i mislili nešto u skladu s voljom međunarodne zajednice, ali očigledno postoji zakon koji nam onemogućava da nastavimo voditi ovaj postupak i ide svako svojoj kući. To je ponovo doprinos relaksiranju političkih odnosa u BiH, a ne zaoštravanje – tvrdi Tadić.

On je istakao da “nema zakona koji može zaštiti bilo koga u slučaju neke konfliktne situacije”.

– Mi ne želimo ni pričati o tome. One koji napadaju Srpsku i Dejtonski mirovni sporazum treba pitati zašto to rade. A mi se branimo kako znamo i možemo. Možda nekad griješimo, možda nekad to radimo perfektno, snalazimo se u prilikama u kojima jesmo. Međutim, oni koji nas napadaju zaista nemaju potrebe da to rade. Srpska i Dejtonski sporazum su formula kako se ovdje može živjeti u budućnosti u miru, sreći i blagostanju – naglašava Tadić.

Srpski partizani

Ocijenio je netačnom konstataciju da se BiH protjeruje sa prostora Republike Srpske.

– Pokušaj da neko otme 25. novembar srpskim partizanima, srpskim članovima ZAVNOBiH-a, čiji smo mi potomci većim dijelom, nije korektno. To je pokušaj da se gurne prst u oko – zaključio je Tadić.

Autor: RTRS