Suđenjem protiv legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske, BiH potpisuje vlastitu “smrtnu presudu”. Žurba koja je primjetna u čitavom postupku jasno ukazuje na krajnje namjere političkog Sarajeva, kaže ministar bezbjednosti u savjetu ministara Nenad Nešić. Pita -kome toliko gori pod nogama da suđenje zakazuje na drugi dan slave Svetog Nikole i da to nisu radile ni kadije.

Proces koji se vodi pred neustavnim Sudom samo je jedan od pokazatelja neodrživosti BiH, upozoravaju stručnjaci.

Odbijanjem žalbe odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se proces koji se vodi protiv njega i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića , iz Sarajeva prebaci u Banjaluku još jedan su pokazatelj krajnje namjere političkog Sarajeva a to je da presuda Suda BiH bude na štetu predsjednika Republike Srpske.

Zakazivanje ročišta za 20. decembar jasno ukazuju da se Sarajevu žuri sa postizanjem tog cilja, kaže Nenad Nešić.

– Vi znate da je Sveti Nikola koji pada na 19. decembar jedna od najčešćih, odnosno najčešća slava i kaže se da pola Srba slavi a pola ide na slavu i znate da je naš običaj da slavimo tri dana. Јasno je da ne biraju vrijeme, da je cilj da se predsjednik osudi. Ali im jedno mogu da poručim: u svojoj žurbi izgubiće ono što misle da brane suđenjem Dodiku a to je BiH – poručio je Nešić.

Upravo oni koji Srpsku optužuju za nepoštovanje Dejtona čine sve suprotno Okvirnom sporazumu za mir. Svih ovih godina Republika Srpska je bila jedina strana u BiH koja je striktno poštovala slovo Dejtona. Tako je i danas. I zbog toga se rukovodstvo Srpske progoni.

– Oni koji se pozivaju na Dejtonski sporazum kažnjavaju one koji žele da primjenjuju Dejtonski sporazum onako kako on piše. I to vam je jedan apsurd, jedna ironija da prosto ne možete da vjerujete. Јa gledam i slušam nekada svoje kolege iz bošnjačke političke partije koji tako brane i pričaju to je u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a vi pogledate, sve što se danas dešava u praksi stvarno malo ima veze sa Dejtonskim sporazumom – smatra Željka Cvijanović srpski član Predsjedništva BiH.

Ovo što se dešava u BiH sa nelegitimnim visokim predstavnikom je dokaz neuspjeha projekta zvanog državna zajednica Bosna i Hervegovina, kaže istraživač Centra za geopolitiku na Kembridžu, Timoti Les.

– BiH stagnira barem u relativnom smislu. Podjeljenija je više nego što je ikada bila. Nije ušla u Evropsku uniju, nije ušla u NATO kako su se diplomate nadale devedesetih – smatra Les.

Nije tajna da zapadni moćnici, predvođeni prije svih Sjedinjenim Državama nastoje da u potpunosti razvlaste Republiku Srpsku i u tom naumu ne biraju sredstva. Međutim, točak političkih promjena u svijetu se uveliko kotrlja i teško ga je zaustaviti, upozoravaju stručnjaci.

– Globalne geopolotičke promjene koje se dešavaju, prelazak sa unipolarnog na multipolarni poredak, Republiku Srpsku mogu dovesti u bolji položaj jer opada moć zemalja koje su Republiku Srpsku dovele u ovu situaciju – istakao je Gregori Sajmons profesor Univerziteta u Upsali, Švedska.

Sajmons kaže da postojanje institucije visokog predstavnika predstavlja samo nastavak kolonijalnog upravljanja. I to postaje jasno gotovo svima i da jedino predstavnici političkog Sarajeva pred tom činjenicom ostaju slijepi.

Autor: RTRS