Rukovodstvo Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove održalo je na Kozari godišnji sastanak sa šefovima područnih jedinica i kancelarija RUGIPP-a. Sumiran je rad u ovoj, kao i planovi za iduću godinu.

Među zaključcima sastanka je striktno i bezuslovno poštovanje i primjena zakona i drugih pozitivno-pravnih propisa Republike Srpske kroz nadležnosti RUGIPP-a s ciljem zaštite imovine i imovinskih prava Republike Srpske. Kao i osnivanje katastara nepokretnosti u svim katastarskim opštinama, posebno koje graniče sa Federacijom BiH.

“Kao aktivnost koja je najbitnija i koja se sprovodi na teritoriji Republike Srpske, dogovorili smo da dodatnim naporima i dodatnim formiranjem komisija od stalno zaposlenih radnika RUGIPP-a dodamo pozitivan dodatni impuls i da pokušamo da ubrzamo što je moguće više osnivanje katastara nepokretnosti”, naglasio je Dragan Stanković, direktor RUGIPP-a.

Od 1. januara 2024. godine u funkciji će biti besplatan telefonski broj 080 050 111.  Građani će moći dati svoje primjedbe, prijedloge, pohvale, kritike i sugestije na rad ove institucije.

Među zaključcima su i najave regionalnih sastanaka i edukacija svih zaposlenih u područnim jedinicama uz detaljnu analizu izvještaja o radu, formiranje komisije za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima, angažman svih zaposlenih na uvođenju e-uprave, priprema svih faza projekta masovne procjene vrijednosti, povećanje discipline i produktivnosti rada i drugo.

Ovaj skup je jedinstven odgovor institucija Republike Srpske, RUGIPP-a i Pravobranilaštva na pokušaje otimanja imovine Republike Srpske protivno Ustavu, zakonima i Dejtonskom sporazumu, rekao je Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske.

“Mi ćemo, kao i do sada, nastaviti da raspolažemo imovinom Republike Srpske, koja je nesporno u vlasništvu Srpske. Granica mora postojati tamo gdje je utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao neprikosnovena i nedvojbena”, rekao je  Govedarica.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove učestvovaće od 2025. godine u obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srpske, rečeno je ovom prilikom.

Izvor: SRNA/kozarski