Nakon što je Kristijan Šmit zatražio od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da izvrši pritisak na Beograd i Podgoricu, kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara, iz Srpske oštre reakcije. Srpska nikome neće dozvoliti da joj zabrani da slavi 9. januar, a naredne godine to će biti praznik svih Srba.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, kaže da je Kristijan Šmit došao da ovdje zavodi diktaturu, ali da to Srbi neće dopustiti, pa će i svoj praznik, Dan Republike, slaviti još ponosnije.

– Srpska nikome neće dozvoliti da joj zabrani da slavi 9. januar, i naredne godine to će biti praznik svih Srba. Slavićemo još ponosnije i radosnije, nego do sada i tek ćemo vidjeti ko će sve doći da uveliča to slavlje – poručio je Budimir.

Narodni poslanik Srđan Mazalica, kaže da Šmitove odluke nemaju nikakve veze s pravom.

– One su u namjeri da utiču na Republiku Srpsku i da smanje naše nadležnosti i utiču negativno na očuvanje našeg identiteta. Zbog Šmita Njemačka ne treba da bude neprijatelj Srpske. Upravo suprotno, a veliki broj naših ljudi koji radi u toj državi trebalo bi da budu most između Srpske i Njemačke – istakao je Mazalica.

On je rekao da pritisci na zvaničnike Srbije i Crne Gore u vezi sa dolaskom na obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara, mogu uticati zavisno od toga koliko su oni podložni tim uticajima.

– Naravno da državna granična služba postupa na osnovu rada Obavještano-bezbjednosne agencije, gdje mi sad imamo naše kadrove, gdje se razotkrilo da su u suštini u svim zabranama za pojedina lica koje smo imali, učestvovali kadrovi SDS-a i PDP-a. Te su zabrane sada skinute i neće ih biti sigurno za bilo koga ko bude trebao iz Srbije doći na proslavu Dana Republike Srpske – rekao je Mazalica

Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosa, Fakultet političkih nauka UNIBL, ističe da je to samo jedan dokaz da se želi ići dalje u realizaciji nečeg što sve više liči na protektorat.

– Možda se sve ovo ne ispoljava grubom silom, ali se pojavljuje kao oblik kojim se upravlja BiH, degradirajući na taj način i samu BiH dovodeći je do apsurda – istakao je Šolaja.

On smatra da će to imati dalekosežnije posljedice, nego što to izgleda na prvi pogled, čak i u situaciji da se to ne realizuje.

– Osim toga, treba imati neke izvršne instrumente kojima bi se ta odluka realizovala, a Šmit ih nema ni za BiH, kamoli za Srbiju i Crnu Goru – dodao je Šolaja.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH poručila je Kristijanu Šmitu da je Republika Srpska vječna i da će slaviti Dan Republike 9. januara sa svojim gostima.
Sanja Vulić
– Јadan si i nemoćan ako liježeš i budiš se sa razmišljanjem kako naštetiti srpskom narodu – istakla je Vulićeva.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je da Kristijan Šmit ima demokratsko i lično pravo da se bavi praznicima u Bavarskoj, ali da Republici Srpskoj neće određivati šta će i kako slaviti, niti koga će u goste zvati.

– Republika Srpska i Srbija nikada neće okrenuti leđa jedna drugoj. Drina nije granica, nego kičma srpskog naroda – rekao je Nešić

Ne treba prihvatiti nikakve direktive iz EU, ako do njih dođe, izjavio je istoričar Aleksandar Raković.

– Granice između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore su privremene. Mi smo jedan i nedjeljiv narod i čim se stvore prilike ujedinićemo se u jedinstvenu srpsku državu, a 9. januar slaviti kao zajednički praznik – istakao je Raković.

Prošla su vremena kada je Njemačka vodila glavnu riječ u Evropi, izjavila je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević. 

– Poziv Kristijana Šmita govori da je on neprijatelj broj jedan Republike Srpske i da je sve upereno da se uništi proslava 9. januara, da nam se zabrani da slavimo legitiman dan nastanka Srpske, te da se utiče na rukovodstva Srbije i Crne Gore da ne slave sa nama tako važan datum – rekla je Ljubojevićeva.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je da je potpuna besmislica da čovjek poput Kristijana Šmita, koji sebe naziva visokim predstavnikom, traži da se izvrši pritisak da funkcioneri iz Srbije i Crne Gore ne prisustvuju obilježavanju Dana Republike.

– Potpuna je besmislica da jedan takav čovjek traži od nekoga da ne prisustvuje nečijem obilježavanju, nečijem Danu ili nečijoj slavi – izjavio je Čubrilović.

Autor: RTRS