Svi Srbi, gdje god da žive, treba da imaju državljanstvo i pravo glasa na izborima u Srbiji, i to je jedan od koraka koji će dovesti do stvaranja jedinstvene srpske države, poručio je osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao i da je tužan što je tako malo Srba iz Republike Srpske iskoristilo svoje pravo da glasa na izborima koji opredjeljuju budućnost i Srbije i Republike Srpske.

– Nadam se da će sledeći put odziv biti značajno veći, baš kao što mislim da je greška što nismo vodili kampanju u Republici Srpskoj. Proces ujedinjenja je započet i to se više ne može zaustaviti – istakao je Vulin.

Vulin je ukazao da “svi Hrvati iz BiH imaju državljanstvo Hrvatske i niko nikada nije rekao da su im oni izabrali vlast bez obzira na to što Herceg-Bosna glasa za HDZ, a ne za SDP”.

Prema njegovim riječima, Srbija koja vrijeđa svoje državljane koji žive u Republici Srpskoj jeste “Nedićeva Srbija, koja je mirno gledala kako Kozarčane kolju u ustaškom logoru na Starom Sajmištu i koja nije zaratila sa NDH zbog Јasenovca, a sakupljala je obezglavljena srpska tijela kada doplutaju Savom sve do Beograda”.

– To je ona druga Srbija koja smatra da je “Oluja” bila ispravna, a jedino im smeta jer su proterani Srbi došli u Srbiju, što vide kao ničim zasluženu kaznu. To je ona druga Srbija koja govori da je u Srebrenici bio genocid, da je Republika Srpska genocidna tvorevina, a Srbi iz Republike Srpske nepotrebna smetnja na putu evroatlanskih integracija – rekao je Vulin za “Politiku”.

Vulin je istakao kako nije čuo “Natovce” da se bune što se Srbima sa Kosova i Metohije onemogućava glasanje jer znaju da oni neće glasati za NATO partije koje, kada ih pitaju o južnoj srpskoj pokrajini, odgovaraju da to nije tema, iako je za Srbe pitanje Kosova tema posljednjih hiljadu godina.

Autor: SRNA/RTRS