Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović uvjeren je da će o zakonitosti rada Centralne izborne komisije (CIK) odlučivati pravosudne institucije BiH.

U raspravi u Domu naroda Parlamentarne skupštine o izvještajima o radu CIK, Čović je rekao da je sadašnji sastav Izborne komisije izabran u skladu s nalogom SDA i njihovih partnera u momentu kada su imali dovoljnu većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH mimo ustava i zakona, te prekidanjem konkursne procedure kako bi se napravio izborni haos prije dvije godine.

Kada čujem da je nezavisnost ovakvog tijela garantovana načinom njegovog izbora, tu počinje i završava demokratski proces u BiH – istakao je Čović, koji ne sumnja da je i Sud BiH bio uključen u ovo i da će to dokazati istrage koje se vode povodom nedavnih hapšenja na nivou BiH.

Čović, koji je i lider HDZ, smatra da je prioritet trebalo da bude izmjena Izbornog zakona u dijelu koji se tiče definisanja izbora CIK, podsjećajući da je i sadašnji saziv Komisije dodatno pod znakom pitanja s obzirom na to da ga čine i ljudi sa isteklim mandatom ili koji su trebali po sili zakona biti u penziji, a oni ulaze u izborni proces za lokalne izbore iduće godine.

– Dobro znamo ko i kako tamo sjedi, koliko je zavisan ili nezavisan – naglasio je Čović.

Ocjenu pojedinih bošnjačkih delegata da je Kristijan Šmit morao donijeti odluku o finansiranju prethodnih izbora 2022. godine, Čović je doveo u vezu sa sadašnjim zalaganjem pojedinih političkih snaga u BiH da Šmit nametne rješenje o Izbornom zakonu.

– I tada je nametnuo odluku iako nije bilo potrebe jer su nadležne institucije bile pripremile odluku o njihovom finansiranju – istakao je Čović.

On smatra da je sadašnji saziv CIK diskreditovao glasanje poštom, te da nije reagovao ni na mijenjanje izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti ili izmještanje cijelih dijelova grada u jednom slučaju kako bi se prevladalo na izborima.

– CIK je do kraja bio involviran u sve to, a za to je odgovorna i Parlamentarna skupština jer smo im dozvolili da mogu raditi na taj način – istakao je Čović i podsjetio da CIK treba da bude tijelo koje garantuje transparentnost izbornog procesa i eliminisanja mogućnosti krivog predstavljanja ili falsifikovanja izbornih rezultata.

Autor: Srpskainfo