Integrisani zdravstveni informacioni sistem IZIS napadnut je od strane hakera, te je trenutno onemogućen rad u njemu, saopšteno je kasno sinoć iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

“Stručne službe FZO Republike Srpske zajedno sa partnerima koji sprovode IZIS u praksi cijeli dan rade na otklanjanju ovog problema,a o hakerskom napadu obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova, tačnije Uprava kriminalističke policije, Jedinica za visokotehnološki kriminalitet. Ne znamo šta je cilj ovog napada,ali naše stručne službe čine sve da sistem ponovo počne da radi”, naveli su iz Fonda.

Oni su pojasnili da, kada je riječ o prijemu pacijenata, bez obzira što IZIS trenutno ne radi, zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente u skladu sa instrukcijama koje su još ranije poslali zdravstvenim ustanovama u slučaju poteškoća sa IZIS-om. Dakle, pacijenti se mogu primati i zdravstvene ustanove u papirnom obliku mogu da pišu recepte, uputnice i slično.

“Iako smo od 1. januara najavili upotrebu elektronskih zdravstvenih  kartica, dok se u potpunosti ne vrati sistem, zdravstvene ustanove mogu da primaju pacijente i bez elektronske kartice i da koriste podatke iz našeg Poslovnog informacionog sistema.

Iako nam nisu jasne namjere ovog napada i to baš za vrijeme praznika, naše službe čim osposobe IZIS, javnost ćemo pravovremeno informisati.

Molimo građane i zdravstvene ustanove za razumijevanje, jer je riječ o podmuklom narušavanju sistema i ne znamo kome je to u interesu”, poručili su iz FZO Republike Srpske.

Od danas u Srpskoj za liječenje obavezna elektronska zdravstvena knjižica

U skladu sa odlukom Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, od danas je obavezna primjena elektronske zdravstvene kartice.

– Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obavještava zdravstvene ustanove i građane da od danas identifikacija i pretraga pacijenata je moguća samo putem elektronske zdravstvene kartice ili u pojedinim slučajevima identifikacionog broja koji nije JMBG. Ova promjena je obavezujuća za sve zdravstvene ustanove, uključujući i apoteke, čime će se unaprijediti način obrade zdravstvenih informacija o pacijentu. Izuzetak će biti samo službe hitne pomoći i centri urgentne medicine, gdje će biti u izuzetnim situacijama ostavljena mogućnost identifikacije pacijenata i na druge načine – navode iz FZO Republike Srpske.

Kako su istakli, prelaskom na primjenu isključivo elektronske zdravstvene kartice povećaće se sigurnost i zaštita ličnih podataka pacijenata, uz istovremeno olakšavanje pristupa relevantnim medicinskim informacijama.

– Naime, trenutno u Republici Srpskoj u zdravstvenim informacionim sistemima su zastupljeni različiti načini identifikacije i pretrage pacijenta, identifikacija putem jedinstvenog identifikacionog broja građanina, elektronske zdravstvene kartice, imena i prezimena pacijenta u kombinaciji sa datumom rođenja i slično – dodaju.

Napominju da je uvođenjem elektronske kartice pacijenta i Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), unaprijeđen način identifikacije pacijenata, čime se povećala sigurnost zdravstvenih i ličnih informacija, kao i transparentnost izvršenih usluga i procedura, zbog čega je i važno da se maksimalno koriste sve ove mogućnosti i prednosti.

– Sve zdravstvene ustanove su dužne imati čitač elektronske zdravstvene kartice, zdravstveni informacioni sistem koji je integrisan sa IZIS-om, u slučaju da koriste vlastiti informacioni sistem i mrežno-komunikacionu infrastrukturu za komunikaciju sa IZIS-om. Prelaskom na primjenu elektronske zdravstvene kartice povećaće se sigurnost i zaštita ličnih podataka pacijenata, uz istovremeno olakšavanje pristupa relevantnim medicinskim informacijama – saopštili su iz Fonda.

Za sva dodatna pitanja i informacije o ovim promjenama, navode da ih građani mogu kontaktirati putem njihove zvanične elektronske pošte.

Izvor: Agencije