Prijava da su vatrogasci prilikom gašenja požara ukrali 8.360 KM iz jednog stambenog objekta, bila je lažna, pokazali su rezultati istrage, a ovako nešto dogodilo se po prvi put za 140 godina organizovanog vatrogastva u Prijedoru, rečeno je danas na konferenciji za medije u Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici Prijedor. Starješina Radovan Martić obratio se novinarima iz želje da se, kako je rekao, spere ljaga sa ove jedinice.

“Dana 16. novembra 2023. godine, zaprimili smo dojavu da je došlo do požara na stambenom objektu u Ulici kralja Aleksandra. Odmah smo, u najkraćem mogućem roku, izašli na teren, intervencija je uspješno realizovana, a nastala je minimalna materijalna šteta. Međutim, pred sam kraj intervencije, vlasnik objekta je optužio vatrogasce koji su bili na intervenciji, da su prilikom gašenja požara otuđili određenu količinu novca. Odmah je obaviještena kriminalistička policija i u danima nakon toga, sprovedena je obimna istraga, čak su naši vatrogasci išli na poligraf u Banjaluku. Rezultati istrage govore da je optužba bila lažna, odnosno da niko od vatrogasaca nije otuđio novac, već da je to uradio jedan član domaćinstva”, izjavio je Martić.

On je podsjetio da je misija vatrogasaca spasilaca pružanje sigurnosti i pomoći građanima, te da su tokom 140 godina, vatrogasci sve intervencije izvršavali profesionalno i nisu imali nijednu optužbu.

“Ova lažna optužba nanijela je štetu ne samo našoj jedinici nego pozivu vatrogasca uopšte, cijeloj vatrogasnoj zajednici, i samoj Gradskoj upravi Prijedor, čiji smo mi radnici. Izražavamo duboko razočarenje u našeg sugrađanina koji je tom lažnom optužbom pokušao da diskredituje našu jedinicu”, rekao je Radovan Martić.

Punu podršku radu Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor i njenim pripadnicima, dao je gradonačelnik Slobodan Javor. On je najoštrije osudio prijavu i postupak vlasnika objekta koji je oklevetao prijedorske vatrogasce. Javor je izrazio žaljenje zbog svega kroz šta su morali proći vatrogasci.

“Odmah sam posumnjao u ispravnost navoda koje je dotični gospodin rekao, s obzirom da znam da su to ljudi koji su godinama u službi, neko 10, neko 20, neko 30 i više godina, nikad se nije desilo ništa slično. Pohvalio bih nadležne institucije i organe koji su pravovremeno reagovali i za veoma kratak vremenski period utvrdili da su navodi vlasnika objekta neistiniti. Žao mi je što su vatrogasci morali ići na poligraf, davati izjavu i svoje dragocjeno vrijeme trošiti na takve stvari”, rekao je Javor.

On očekuje da cijeli slučaj dobije sudski epilog, uz komentar da je od vlasnika objekta koji je sačuvan intervencijom vatrogasaca, bilo za očekivati zahvalnost, a ne ovakve postupke. Gradonačelnik je pohvalio dosadašnji rad TVSJ Prijedor ne samo na gašenju požara, već i ostalim intervencijama tokom kojih vatrogasci rizikuju svoje živote.

Podsjetimo, lica čiji su inicijali D.V. i G.V. iz Prijedora osumnjičena su za lažno prijavljivanje krivičnog djela. Policija je utvrdila da je G.V, član porodice prijavitelja, tokom požara iz kuće iznijela novac koji su naknadno policijski službenici pronašli. Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor dostavljen je izvještaj o ovom krivičnom djelu.

Izvor: kozarski