Muzej Kozare uz podršku grada Prijedora raspisao je konkurs za učešće na petom međunarodnom bijenalu radova na papiru “Prijedor 2024”.

Direktor Muzeja Kozare Dragana Mamić za “Kozarski vjesnik” kaže da je konkurs otvoren do 31. marta i da pravo učešća imaju svi punoljetni likovni stvaraoci, koji prihvataju uslove konkursa. Objašnjava da su utvrđene tri izložbene kategorije, crtež i grafika, slikarstvo i intermedija. Žiri će izabrati tri rada koja će biti nagrađena sa po 500 evra.

“Tehnike i teme za sve učesnike su potpuno slobodne, važno je samo da učesnici konkurišu sa dva rada u istoj izložbenoj kategoriji, a što se tiče teme i tehnike stvaraoci imaju potpunu slobodu i važno je napomenuti da je to bijenale radova malog formata, tako da su prema Pravilniku najveće dozvoljene dimenzije A4 formata”, kaže Mamićeva.

Ona navodi da žiri čine likovni umjetnici Miloš Đorđević i Svetlana Volic iz Srbije i Zoran Banović iz Republike Srpske. Selekcija i žiriranje radova vršiće se od 7. do 10. maja ove godine.

“Ovo bijenale je jedino u BiH koje je međunarodnog karaktera tako da je to izuzetno značajno za Muzej Kozare, ali i za grad Prijedor i svakako nešto što treba da se nastavi kao tradicija u ovom gradu”, poručila je Mamićeva.

Stvaroci svoje radove mogu slati na adresu Muzeja Kozare, a sve detaljne informacije i obrasci dostupni su na zvaničnim stranicama ove ustanove http://www.muzejkozare.org/ i bijenala https://bijenale.muzejkozare.org/.

Konkursom je definisano da učesnici iz Prijedora ne plaćaju participaciju, dok za učesnike iz inostranstva ona iznosi 10 evra, a iz BiH 10 KM.

Samo originalni radovi, nastali u posljednje dvije godine, koje tehnička komisija bude vrednovala kao djela visokog umjetničkog i profesionalnog dometa, biće prihvaćeni za izlaganje, a izložba će biti organizovana u Muzeju Kozare od 20. avgusta do 30. septembra ove godine.

Izvor: kozarski