Badnji dan prethodi najradosnijem porodičnom prazniku Božiću. Prate ga mnogobrojni običaji koji uljepšavaju pripreme čovjekove duše za rođenje sina Božjeg.

Na Badnji dan se unose Badnjak i slama u kuću, priprema posna večera, peče pečenica i ide u crkvu na bdenje.

U praskozorje, pod udarcima sjekire, jedan se mladi hrast oprašta sa suncem. Sječe se sa tri udarca, tako da padne ka istoku.

badnjak
FOTO: SRPSKAINFO

Badnjak je simbol onog drveta, koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji, da založe vatru i zagriju pećinu Njegovo loženje je glavni dio ovog praznika, ali će badnjak od zore, do sumraka, ostati prislonjen uz kuću, i tek potom biti unijet, uz posipanje žitom.

Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir. u kojoj je rođen Isus.

FOTO: EMIL ČONKIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: EMIL ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Domaćice su već pripremile prazničnu trpezu, posnu, a bogatu, da bi i nova godina bila bogata i plodna.

Badnjak gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vjera u novorođenog Hrista, prenosi Stil.

Podovi se posipaju slamom, baš kao u Vitlejemskoj pećini, djeca pijuču, da bi se živina množila i umolilo blagostanje. U ovim običajima leži pronalaženje smisla praznika Hristovog rođenja. Nije sve u trpezi i jelu, jer se sve to može spremiti bilo koji dan. Bitno je da se ovaj praznik provede u svom domaćinstvu

U ovim običajima leži pronalaženje smisla praznika Hristovog rođenja. Nije sve u trpezi i jelu, jer se sve to može spremiti bilo koji dan. Bitno je da se ovaj praznik provede u svom domaćinstvu u krugu porodice, sa radošću i ljubavlju.

I dok se u domovima pali svijeća, kao simbol Isusove svetlosti koju je donio svetu, ove su večeri sokaci i ulice pusti.

Ne ide se u goste, niti se išta uzima od drugih. Praznuje se u porodici, a svi običaji upućuju na ljubav, praštanje i težnju da se sve zavade prekinu.

Već u nedelju, pozdravljajući Božić, upravo ćemo to reći jedni drugima: Mir božji, Hristos se rodi.

Autor: Srpskainfo