Advokat Goran Petronijević ocijenio je danas da je Kristijan Šmit dosadašnjim nametnutim odlukama izvršio državni udar u BiH jer svojim djelovanjem krši zakone i ruši demokratiju.

Petronijević je istakao da se to jasno vidi i iz suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku pred Sudom BiH koje je političko i nema nikakve veze sa pravom kao ni Šmitova odluke da promijeni Krivični zakonik BiH.

– Šmit je izmislio član 203 a, u kojem je bukvalno rečeno da će onaj ko ne sluša njegove naredbe dobiti kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Suđenje Dodiku je apsurdna situacija, gdje se predsjedniku Srpske na politički način, a u formi pravne odluke, pokušava zabraniti političko djelovanje – rekao je Petronijević za TV “Prva”.

On je podsjetio da je Šmit izmijenio i taj dio Krivičnog zakonika u kojem su proširene nadležnosti i mogućnosti izricanja takozvanih mjera bezbjednosti i zabrane obavljanja poziva ukoliko lice bude osuđeno za djelo po članu 203 a.

– Šmit i oni koji ga podržavaju su namjerili da se Dodik osudi i da mu se zabrani političko djelovanje kako bi ga eliminisali iz političkog života. To je nešto slično onome što u SAD pokušava da se uradi po pitanju kandidature Donalda Trampa za predsjedničke izbore – naveo je Petronijević.

Petronijević smatra da sve što se sada dešava u BiH počinje od trenutka kada se Šmit pojavljuje kao samozvanac, koji ima podršku dijela međunarodne zajednice, ali nema snagu i diplomatski imunitet UN koji mu može prenijeti jedino Savjet bezbjednosti.

– Šmit sada naširoko koristi bonska ovlašćenja, koja mu ne daju zkonodavna ovlašćenja, pa čak i da je legalno imenovan za visokog predstvnika. On je u tome otišao korak dalje i od svog prethodnika Valentina Incka – ukazao je Petronijević.

Autor: SRNA/RTRS