Najvažniji božićni simboli u narodnoj tradiciji jesu: česnica, položajnik i pečenica. Praznik počinje pozdravom: Hristos se rodi!, i odgovorom Vaistinu se rodi!

Tijesto se umijesi čvrsto kao za hljeb, a zatim ostavi oko dva sata na toplom mjestu da tijesto samo “radi”. U nekim krajevima česnicu mijesi domaćin, a negde domaćica. Česnica se može zamijesiti i sa zamašćenim brašnom. Umiješeno testo s mašću i vodom razvlači se u tanke listove i slaže u kružnu tepsiju. Broj listova mora biti neparan.

Česnica počinje da se mijesi ujutro na Božić kad prvi put zazvoni crkveno zvono. U nju se stavljaju pojedini predmeti, najčešće zlatni novčić, odnosno dukat.

Položajnik jeste prva osoba koja uđe u porodični dom na Božić. Položajnik donosi specijalno umiješen kolač koji daje domaćici, vino ili rakiju za domaćina, nešto metalnog novca kojim dariva badnjak i malo pšenice kojom dariva kuću.

FOTO: SRNA
Položajnik pozdravi dom i sve ukućane sa: Hristos se rodi!, prospe pšenicu po kući, a u isti mah neko od ukućana zaspe položajnika pšenicom. Tad on priđe ognjištu gdje gori badnjak, uzme grančicu badnjaka i džara ili čarka vatru da polete varnice, govoreći:

Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica. Govor završava riječima: “Amin, Bože daj!”

U mnogim stanovima danas nema vatre, pa se zato na ostacima slavske svijeće zapali list ili grančica badnjaka i simbolično napravi nekoliko varnica.

Pečenica je krvna žrtva koja se prinosi Bogu, što je poznato još iz vremena prije Novog zavjeta. Hrišćanska crkva je običaj prihvatila i blagoslovila s obrazloženjem da poslije Božićnog posta, koji traje 40 dana, jaka i mrsna hrana dobro dođu.

FOTO: EMIL ČONKIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: EMIL ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Srbi vjeruju da ako se tokom godine i mora oskudijevati, za Božić valja sve najbolje na trpezu iznijeti. U narodu je prihvaćeno vjerovanje da se o Božiću moraju uraditi određene stvari i da će onda sve tokom naredne godine biti lakše. To je čuvena izreka u Srba: Valja se!

Sve što vam je zadavalo muke preko godine treba uraditi ujutru na Božić, i to više neće predstavljati problem.

Za Božić je uobičajeno otpjevati tropar. U pravoslavlju tropar je crkvena pjesma posvećena nekom svetitelju ili prazniku i najčešća je strofa crkvenog pjesništva. Božićni tropar opisuje rođenje Isusa Hrista i zato se zove “Rođenje Tvoje”. Pjeva se u vrijeme božićnih praznika.

“Rođenje tvoje, Hriste Bože naš, obasjalo je svijet svjetlošću bogopoznanja, jer tada je one što zvijezde obožavahu, zvijezda naučila da se klanjaju tebi, suncu pravde, i da poznaju tebe istok sa visine”, piše ŽenaBlic.