БАЊАЛУКА, 8. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик током обраћања на свечаној академији поводом Дана Републике, 9. јануара.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da srpski narod nije onaj koji će ugroziti mir niti bilo šta drugo, ali ne dozvoljava da mu se otima njegovo.

Ovo što danas radimo jeste da vodimo antikolonijalnu borbu protiv stranaca koji su se nametnuli u BiH u vidu lažnih visokih predstavnika i sudija Ustavnog suda BiH, u kojem je troje stranih od ukupno devet rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana Republike.

On je naglasio da se protiv Republike Srpske vodi hibridna operacija koju predvodi SAD, ali da će i to Srpska iznijeti jer je ta operacija znak njihove slabosti, a ne nemoći Republike Srpske.

Dodik je upitao kako mogu očekivati da im Srbi budu prijatelji kada iskazuju stalno neprijateljsko raspoloženje prema Srbima, pa i danas uznemiravaju građane Srpske bezobraznim preletima američkih aviona.

– Moje političko iskustvo govori da sam se prevario i onda kada sam mislio da ima imalo ljudskosti sa zapadne strane da razumiju srpsku poziciju – rekao je Dodik.

On je dodao da srpska politika nije ono što propagira Zapad u BiH jer srpski narod ne želi unitarnu BiH.

– Mi želimo ustavnu poziciju Republike Srpske kako piše u Dejtonskom sporazumu. Poništite odluke koje ste donijeli bez naše saglasnosti, vratite nas na Ustav – ostajemo tu, ali pošto nećete, vi nas izgonite iz neustavne BiH jer malo je normalnih ljudi koji bi htjeli da žive u neustavnim uslovima – istakao je Dodik.

On je naglasio i da aktuelno suđenje koje se vodi protiv njega nije način da se napravi država, te poručio da BiH ne može biti nametnuta već sporazumna država, ali da je danas protektorat i kolonija.

Predsjednik Srpske je naglasio da Srbi treba da prestanu da misle šta drugi misle o njima i da trebaju da se bore za svoje interese.

Dodik ističe da laž ne može biti održiva politika, jer to može biti samo strateška orijentacija i odlučnost da se odbrani pravo ustavno uređenje dejtonske BiH.

On je istakao da linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije BiH jeste granična linija koja nikada nije imala cilj da bude samo provizorna i da će, ukoliko ne bude uspješnih razgovora, morati da postane trajna.

Predsjednik Srpske je naglasio da agonija otimanja Kosova i Republike Srpske traje već 30 godina i upitao zašto samo Srbi ne bi smjeli imati cilj i zašto neko misli da se samo Srbima treba nametnuti cilj koji će slijediti.

– Danas zahvaljujući rukovodstvu Srbije i Republike Srpske jasno je da želimo mir, stabilnost, ne damo svoje, nećemo vaše – poručio je Dodik.

– Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija, neka živi Rusija, neka živi cijeli srpski i pravoslavni svijet. Naš zavjet i obećanja danas su samo zavjet nama, našoj slobodi i našoj budućnosti – zaključio je Dodik.

Autor: SRNA/Srpskainfo