Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da je najviše odlikovanje Srpske povodom Dana Republike dodijeljeno premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, kao prijatelju Srpske.

“Prenosim mu pozdrave i u februaru ćemo u Banjaluci imati priliku da Orbanu uručimo odlikovanje”, rekao je Dodik u obraćanju na ceremoniji uručenja odlikovanja povodom 9. januara – Dana Republike Srpske.

Dodik je istakao da mu je čast što povodom Dana Republike ima priliku da govori o odlikovanim ljudima, jer to zaslužuju pažnjom prema Srpskoj, a među njima su profesor emeritus Nenad Kecmanović i srpski akademik Matija Bećković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom Dana Republike, Ordenom zastave sa zlatnim vijencem odlikovao je profesora emeritusa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nenada Kecmanovića i pjesnika, književnika i akademika Matiju Bećkovića.

Ordenom zastave sa srebrnim vijencem odlikovan je bivši ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Istim ordenom odlikovana je ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić za doprinos liječenju pacijenata iz Srpske, kao i zbog podrške zdravstvenom sistemu.

Karađorđevom zvijezdom prvog reda odlikovan je član Srpske akademije nauka i umjetnosti Milomir Stepić.

Posthumno, Karađorđevom zvijezdom prvog reda odlikovan je vlasnik kompanije “Sava Semberija” Milorad Krstić.

Ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovan je džudista Nemanja Majdov.

Posthumno je odlikovan Medaljom zasluga za narod ubijeni policijski službenik Nenad Marković iz Bijeljine, a Orden su primili supruga Jelena i petogodišnji sin Lazar.

Svečanosti u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci prisusustvovali su najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, predstavnici političkog, javnog, kulturnog i sportskog života.

Ceremonija je počela intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, a potom je odata počast onima koji su živote dali za Srpsku.

Izvor: SRNA, Foto: ATV