Polaganjem vijenaca na centralnom spomen obilježju “Za krst časni” i prisluživanjem svijeća u spomen kompleksu “Kameni cvijet” danas je u Prijedoru nastavljeno obilježavanje Dana Republike Srpske.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je Dan Republike Srpske veoma važan za njene građane koji tačno znaju kada je ona nastala i nastoje da istoriju održavaju kakva jeste.

 

” Svjedoci smo da u današnje , teško i izazovno vrijeme , ima napada na Republiku Srpsku koji pokušavaju da skrnave istoriju i da je isprave onako kako njima odgovara, političkom Sarajevu i pojedinim stranim delegacijama koje jednostavno nađu neki svoj interes da uporno pokušavaju da u Republici Srpskoj i u BiH dižu neke trenzije”, izjavio je Javor novinarima.
On je dodao da mi zaista želimo slogu i jedinstvo i želimo na miran način da odamo počast svim žrtvama.
” Ovdje smo danas da odamo počast svim žrtvama i upravo ovim ljudima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske kojima dugujemo zahvalnost zašto danas imamo slobodu. Republika Srpska predstavlja simbol slobode i otvorena je za sve građane, ne samo za srpsku populaciju već za sve ljude koji žele da svi zajedno idemo naprijed, da gradimo ovdje suživot i mir, mi smo otvoreni i krećemo se ka tome”, naglasio je Javor.
On je dodao da su poruke iz Prijedora sloga i jedinstvo jer samo na taj način možemo očuvati naše institucije.
” Bez naših institucija nema Republike Srpske, a bez Republike Srpske nema slobode za naš narod. Sloga i jedinstvo neka grade Republiku Srpsku”, poručio je Javor.
Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Vojislav Kondić izjavio je da nakon 32 godine od osnivanja Republike Srpske neupitan opstanak srpskog naroda na ovim prostorima koji izuzetno cijeni i voli Republiku Srpsku.
” Jučerašnje svečanosti širom Republike Srpske i u našem gradu dokaz su da narod svim srcem stoji iza Republike Srpske , a posebno iza nje stoje borci Odbrambeno-otadžbinskog rata koji su dali najveći doprinos u stvaranju i opstanku Republike Srpske”, rekao je Kondić.
Nosilac ordena Miloša Obilića i ratni vojni invalid LJuban Vila izjavio je da je Republika Srpska naša svetinja koja je nastala iz borbe boraca Vojske Republike Srpske i najboljih sinova koji su dali živote za ovu Republike Srpsku.
” Posebno me raduje što vidim u ovim skupovima dosta naše mladosti koja bi trebala da nastavi naše, ono što smo mi stvorili” poručio je Vila.
Za Republiku Srpsku je iz Prijedora živote dalo 574 pripadnika 43. motorizovane i Pete kozarske brigade i jedinica policije odnosno ukupno 936 poginulih pripadnika ovih jednica koje su , osim Prijedorčana, činili i borci iz drugih gradova koji su se nastanili u Prijedoru.
Grad Prijedor sinoć je sugrađanima poklonio koncert Danice Crnogorčević u povodu 9. januara, Dana Republike Srpske.
Svečanosti povodom Dana Republike Srpske završavaju se sutra kada će u Pozorištu Prijedor biti održana manifestacija pod nazivom ” Republici na dar” i okviru koje je od 12 časova predviđeno otvaranje izložbe učeničkih likovnih radova, a od 12,30 svečana akademija. Organizatori manifestacije su Republički pedagoški zavod i Grad Prijedor.

Izvor: prijedorgrad