Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Muzeja „Kozare“ iz Prijedora i Kulturno obrazovnog centra Novi Grad večeras je upriličena izložba likovnih radova sa Likovne kolonije „Rakani 2022“.

Direktor Muzeja „Kozare“ Dragana Mamić je istakla da je ova saradnja dosegla zavidan nivo.

Daria Vujatović višestruki učesnik Likovne kolonije „Rakani“ i autor predgovora kataloga za ovu izložbu kaže da je na ovoj koloniji učešće uzelo 13 slikara.

„Na izložbenim radovima mogu se vidjeti radovi autora koji se bave naturalističkim motivima, a s druge strane se susrećemo s autorima koji su boravkom na Likovnoj koloniji „Rakani“produbili svoje dotadašnje izraze i tu se radi o nekim već apstrahovanim likovnim izrazima. Što se tehnika tiče radi se uglavnom o tehnikama ulja na platnu, akrila i akvarela“, rekla je Vujatović.

Mirjana Drljača,  dokumentarist u Galeriji u Novom Gradu je rekla da Likovna kolonija „Rakani“ traje već skoro 40 godina.

„Imali smo sreću da učesnici budu najznačajniji slikari druge polovine 20. vijeka i vrlo značajni slikari ovih 20, 25 godina 21. vijeka. Naša zbirka sad broji više od 700 slika i to je ono na što smo jako ponosni, ali jednako tako smo ponosni i na atmosferu u Rakanima“, istakla je Drljača.

Što se tiče Konkursa za izlagačku sezonu 2024. godine u Muzeju „Kozare,  Umjetnički savjet na čelu sa predsjednikom  višim kustosom  Aleksom  Milićem  je  izabrao  dva izlagača za ovu godinu, a njihove izložbe će biti realizovane tokom oktobra i novembra mjeseca tekuće godine.

U februaru mjesecu će biti organizovana izložba „Etnologija – vez i zlatovez“, u saradnji sa Muzejom „Hercegovine“.

Izvor: kozarski